Trombóza, tichý zabiják. Prevencí je zdravý životní styl, dostatek pohybu a vyvarovat se stresu

12. říjen 2020

Trombóza vzniká na základě zpomaleného průtoku krve žílami. Žilní cévy se poté ucpávají a vznikne krevní sraženina. Pokud se trombóza objeví, musí být ihned léčena. Uvolnění krevní sraženiny může způsobit plicní embolii, a proto je trombóza tak nebezpečná. 

Doc. MUDr. Petr Dulíček, PhD. a Sabina Kvak ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Doc. MUDr. Petr Dulíček, PhD. a Sabina Kvak, výkonná ředitelka Nadačního fondu Aquapura hovoří v naší radioporadně o nebezpečí trombózy. Jaké jsou nejohroženější skupiny, příznaky, léčba a prevence?

Kdy se mít před trombózou na pozoru?

V praxi jde o situace, které zvyšují riziko vzniku a rozvoje trombózy, především chirurgické výkony (i úrazy), nepohyblivost (dlouhodobé ležení), obezita, pacienti s křečovými žilami a onkologickými onemocněními. Riziko je také vyšší u těch, kteří již trombózu prodělali.

Pozor na otok a bolest končetin

Trombóza se často neprojevuje výraznými zdravotními obtížemi. Někteří pacienti si stěžují jen na netypickou bolest končetiny, což mylně přisuzují např. zvýšené námaze či změně počasí.

Nadační fond AQUAPURA
pomáhá pacientům s poruchou srážlivosti krve a hematologickým oddělením a nemocnicím v Královéhradeckém kraji.

Mezi příznaky žilní trombózy patří zejména otok a bolestivost v lýtku, zvýšená náplň podkožních žil a změna barvy a teploty pokožky pod postiženou oblastí.

Trombóza a rizikové skupiny

Trombóza je často spojována s nedostatkem pohybu. Nejvíce ohroženou skupinou jsou proto ti, kteří mají sedavé zaměstnání či sedavý způsob života, hodně cestují, pacienti s vysokým krevním tlakem, vysokou hladinou cholesterolu, obezitou, senioři, kuřáci, ale i ti, kteří jsou vystaveni nadměrné psychické zátěži a stresu.

Léčba trombózy

Je-li trombóza odhalena včas, je léčitelná.

Čtěte také

V případě podezření na trombózu, neodkladně vyhledejte lékaře, protože jde o život ohrožující stav.

Doporučen je klid na lůžku a podávaní protisrážlivých léků, které zabraňují růstu sraženiny a usnadňují její rozpuštění.

Po prodělané žilní trombóze je pacientům doporučováno cvičení, střídání poloh, a vyhnutí se delšímu stání či sezení.

Vhodnou aktivitou je plavání či jízda na kole a turistika (s kompresními punčochami).

Prevencí proti trombóze

Mezi zásadní doporučení v prevenci trombózy patří zdravý životní styl, absence kouření, dodržovat dostatek pohybu a vyhýbat se stresu. Patříte-li mezi ty, kteří absolvují dlouhé cesty či lety, je důležité myslet na pravidelné zastávky na cvičení či alespoň protahování nohou.

Zároveň je nutné dodržovat dostatečný příjem tekutin a pokud trpíte křečovými žilami, pravidelně nosit kompresivní punčochy.

Doc. MUDr. Petr Dulíček, PhD., Jana Kudyvejsová a Sabina Kvak ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související