Mrkvová polévka se zázvorem. Už naše babičky a prababičky totiž dobře věděly, že „polévka je grunt“
Dříve polévka nebyla jen jídlem, ale i lékem. V našich krajinách patřily posléze polévky především k jídelníčku chudých a často bývaly jediným teplým jídlem za den. Nejčastěji se objevovaly polévky ze zelí, mrkve a luštěnin. A moukou se zahušťovaly opravdu jen výjimečně.
K zajímavostem z historie polévek patří pak například to, že jejich velkým milovníkem byl francouzský král Ludvík XIV.
- 400 g mrkve
- 2 lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 menší cibule
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1/2 lžičky mletého chilli
- šťáva z pomeranče
- sůl
- pepř
Nakonec i naše babičky a prababičky dobře věděly - že „polévka je grunt“. Dobře to věděly, často to říkaly a my tuhle větu říkáme často také. Je to totiž pravda - dobrá polévka je prostě základ! Naši předkové to věděli lépe než my, a tak si polévku dopřávali každý den.
Možná to bylo také tím, že byla levným jídlem, zároveň ale vydatným a zdravým. Proto se přinášela často na stůl již ráno, aby dodala na dlouho energii mužům, ženám i dětem, kteří se pak vydávali pracovat celý den na pole.
Makrobiotici, kteří mají polévku ve svém každodenním jídelníčku, ji velmi cení pro to, že organizmus zahřívá, uvolní, dodá mu potřebnou energii a cenné minerální látky i vitamíny na celý den. I oni ji nejednou servírují na svůj stůl již zrána jako zdravou a dobrou snídani.
Pochutnejte si s námi dnes na polévce se zázvorem a mrkví.
Postup:
V hrnci rozpálíme olej. Přidáme nadrobno nasekanou cibulku a chvíli restujeme.
Pak přidáme očištěnou a na plátky nakrájenou mrkev a také nastrouhaný zázvor. Vše opečeme na mírném ohni a stále mícháme.
Po 10 minutách vše zalijeme vývarem a vaříme dalších asi 25 minut.
Po mírném vychladnutím rozmixujeme polévku ručním mixérem.
Nakonec ji osolíme a opepříme, a také dochutíme chilli a pomerančovou šťávou.
Podáváme ji ozdobenou zakysanou smetanou.
Složení polévky procházelo obměnami po celý rok. Zatímco na podzim a v zimě to byly spíše hutnější polévky luštěninové a zeleninové, v jarních měsících, kdy už zásoby docházely, se do polévek přidávaly první jarní bylinky a planě rostoucí zelené natě, které zároveň doplňovaly vitamíny a minerály, které člověk po zimě potřebuje.
Dobrou chuť!
Související
-
Polévka je grunt a nikdy neuvaříte dvakrát stejnou. Zkuste podle našeho receptu skvělou čočkovou
Dnes si připravíme tzv. „obědovou polévku". Tak většinou doma říkáme hustým polévkám, které směle s kouskem pečiva nahradí vydatný oběd. Mezi nejoblíbenější patří čočková.
-
Vřídelní polévka aneb výlet do kulinářské historie
Vydáme se společně napříč Českou republikou a ochutnáme krajové speciality.
-
Pikantní mexická polévka, kterou uvaříte raz dva. Tenhle zázrak vám vynahradí celý vydatný oběd
Dnes si připravíme tzv. „obědovou polévku". Tak většinou doma říkáme hustým polévkám, které směle s kouskem pečiva nahradí vydatný oběd. Dobrá polévka je prostě základ!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.