Minestrone je italská hustá zeleninová polévka. Neexistuje žádný pevně daný recept, zkuste ji s rýží

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Italská zeleninová polévka minestrone. Pro dochucení použijte parmazán
0:00
/
0:00

Mezi obvyklé ingredience na italskou zeleninovou polévku minestrone patří především rajčata, dále fazole, cibule, celer, mrkev a případně další zelenina. Neexistuje ale žádný pevně daný recept, většinou se prostě uvaří zelenina, jaká je v daném ročním období k dispozici, někdy navíc těstoviny či rýže.

Sytou zeleninovou polévku Minestrone můžete libovolně obměňovat podle sezony a své chuti. Pokud nejíte maso, prostě vynecháte z receptu slaninu a polévku můžete podávat třeba s mozzarellou.

Suroviny:
konzervovaná krájená rajčata 800 g, rajčatové pyré, konzervované různobarevné fazole 400 g, cibule, česnek, 2 mrkve, řapíkatý celer 2 řapíky, chilli koření,
mletá uzená paprika 1/4 lžičky, zeleninový vývar 1,5 litru, rýže 100 g, olej, čerstvé italské bylinky (např. bazalka, hladkolistá petržel, tymián, oregano) sůl a čerstvě namletý pepř

Postup:
Cibuli, česnek a mrkev oloupejte. Mrkev a bylinky nakrájejte nahrubo, cibuli, celer a česnek nadrobno. Ve velkém hrnci rozehřejte na středním stupni olej a opékejte na něm nakrájenou zeleninu, bylinky a koření zhruba 10-15 minut doměkka.
Přidejte rajčatové pyré a konzervovaná rajčata. Zalijte vývarem. Rýži několikrát propláchněte a vsypte do polévky. Osolte, opepřete, přiklopte poklicí, zahřejte k varu, snižte teplotu a zvolna vařte 30-45 minut nebo až bude rýže uvařená. Čas od času promíchejte.
Fazole sceďte, propláchněte vodou a vmíchejte do hotové polévky. Posypte strouhaným sýrem a lístky bazalky, zakápněte olejem, podle chuti osolte a opepřete a podávejte.

Název Minestrone pochází z italského slova minestra - polévka. Detaily receptu se liší i krajově. Většinou je vegetariánská, někdy se přidává maso nebo se jako základ použije masový vývar.

Minestrone.

Minestrone je jedno z nejoblíbenějších jídel italské kuchyně. Původně to byla součást tzv. cucina povera, tedy chudé kuchyně. Šlo o velice skromný pokrm, většinou podávaný jako hlavní jídlo.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

3 x Hurvínkovy příhody

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka