Zelené rizoto se ztraceným vejcem. Italská klasika ovšem připravená s netradiční chutí i barvou

I u nás je rizoto tradičním pokrmem, který bohužel školní jídelny odsunuly mezi téměř nepoživatelná jídla. Pokud však vezmete na milost krémovou konzistenci italského rizota, můžete si připravit během půl hodiny vynikající večeři.

Rýže je jedna z nejrozšířenějších plodin na světě. Asijská kuchyně se bez ní neobejde, ale i v Evropě patří mezi tradiční suroviny. Španělská paella a italské krémové rizoto patří mezi jídla, která se rozšířila i do dalších zemí.

Suroviny:
280 g rýže na rizoto, 1 l drůbežího vývaru, 40 g nastrouhaného parmazánu, 80 g čerstvého baby špenátu, 200 g hrášku, 6 plátků slaniny, 4 vejce, 2 šalotky, 4 stroužky česneku, 2 lžíce másla, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, ocet

Postup:
V kastrolu rozehřejeme olivový olej. Přidáme nasekanou šalotku s česnekem a na velmi mírném plameni necháme pomalu zesklovatět. Přidáme rýži a orestujeme. Osolíme a opepříme. Po dílech přidáme vývar a za stálého míchání necháme vývar vstřebat.
Plátky slaniny dáme do nepřilnavé pánve. Podlijeme lžící vody a necháme vyškvařit část tuku. Poté na mírném plameni necháme pomalu opéci do zlatova. Pak dáme plátky stranou na papírový ubrousek.
Hrášek dáme do rendlíku s trochou vody a lžící másla. Osolíme a krátce podusíme.
Do kastrolu s vodou přidáme ocet. Přivedeme těsně pod bod varu a lžící vytvoříme mírný vír. Vejce vyklepneme do děrované naběračky a zbavíme řídké části bílku. Po jednom vložíme vejce do vody a necháme táhnout asi 3 minuty. Zchladíme ve studené vodě, případně dočistíme okraje. Před podáváním znovu ohřejeme v horké vodě.
V trošce horkého vývaru spaříme špenát a rozmixujeme ve výkonném mixéru na hladké pyré. Vmícháme do rizota a necháme vstřebat. Vmícháme hrášek, zbytek másla a parmazán. Podáváme spolu se ztracenými vejci a křupavou slaninou.

Základním předpokladem je použití správné rýže. Na rizoto je vhodná kulatozrnná rýže Arborio, Carnarolli nebo Vialone Nano, která má pevné jádro a obsahuje hodně škrobu, který se při vaření uvolňuje, a právě díky němu je pak rizoto krásně krémové. Další nezbytnou přísadou je poctivý vývar, který dá rýži chuť.

Rýže

V zásadě by hotové rizoto mělo být polotekuté a je třeba ho servírovat ihned po dovaření. Jakmile totiž vystydne, díky škrobu ztuhne v téměř pevnou hmotu, kterou už nelze ohřát a vrátit do stejné konzistence.

autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.