Milované Broumovsko chci jednou dostat na seznam UNESCO, usmívá se europoslanec Tomáš Zdechovský

29. červenec 2022

Je léto, čas prázdnin a dovolených, ale pro Českou republiku je to důležité období, když nedávno zahájila své předsednictví v Radě Evropské unie. O tom všem si povídáme s poslancem Evropského parlamentu zvoleným za KDU-ČSL Tomášem Zdechovským, který přijal naše pozvání.

Jak si užíváte léto? Už jste byl na dovolené?
Na dovolené jsem zatím moc nebyl, jen tak na tři dny jsme se otočili k moři, ale jinak v současné době je to pro mne pořád odbobí poměrně dost pracovní. Je to taková kombinace práce, školy a relaxu, hlavně psychického.

Europoslanec Tomáš Zdechovský

Tomáš Zdechovský

od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu, od roku 2020 místopředseda KDU-ČSL. Předtím působil jako krizový manažer a mediální analytik. Server Info.cz ho zařadil mezi 50 nejvlivnějších Čechů v Bruselu. Je také držitelem ocenění Hvězda Reflexu, které uděluje časopis Reflex.

Jsou vůbec prázdniny v Evropském parlamentu?
Ano, teď jsou oficiálně čtyři týdny v Evropském parlamentu prázdniny. Ale protože jsem zodpovědný za podzimní volby do Senátu a do zastupitelstev měst a obcí, tak pracuji na záležitostech, které je teď nutné co nejrychleji dotáhnout.

Musíme současné problémy zvládnout a poradit si. Jsme šikovný národ, plný skvělých lidí a myslím si, že strach je nejhorší kuchař.
Tomáš Zdechovský, europoslanec (KDU-ČSL)

Vy prostě neumíte jen tak položit práci, musíte pořád něco dělat.
Já si myslím, že za těch zhruba osm let, co to dělám, jste mě už poznali.

Co vám udělalo v poslední době největší radost?
Několik věcí mi udělalo radost. Spoustu lidí vám třeba napíše, že by se s vámi chtěli setkat, že vám dlouhodobě fandí, tak to určitě potěší. Ale co mi teď nejvíc udělalo radost, to je obrovský posun, který se povedl tady v Královéhradeckém kraji na Broumovsku. Když jsme tam před lety začínali, tak tam opravdu chodili vlci dávat dobrou noc.

Čtěte také

A to už tak teď není?
Teď tam sice vlci stále častěji dávají dobrou noc, ale ten region už je oživený, vrací se tam prostě život. Řekl bych, že se tam podařilo několik zázraků. Napříklady ony slavné barokní kostely vypadaly, že budou mít velké problémy přežít 21. století. Teď to vypadá, že v 21. století určitě zachovají svoji tvář a ráz celé krajiny na Broumovsku.

Aktuálně se skupina broumovských kostelů stala národní kulturní památkou. Jaká je další meta? Zápis na seznam UNESCO?
Ano, další meta je UNESCO. My jsme potřebovali dostat všechny kostely pod nejvyšší státní kulturní ochranu, abychom mohli zažádat UNESCO. Ale nejen samotné kostely, ale celé Broumovsko, protože to je unikátní jen těmi kostely, ale je tam také unikátní kulturní krajina. Krásně zachovalé statky, budovy textilních továren. I ten spolková život je tam zachovaný. A já si myslím, že takovou krajinu bychom si měli chránit pro budoucí generace. Nejenom české a evropské, ale možná světové. Je to něco, co stojí za ochranu, a je skvělé, že se to podařilo.

Čtěte také

Spoustu let se o propagaci regionu stará i festival Za poklady Broumovska. Na koncertech mohou lidé přispět na záchranu kostelů.
První posun byl, že se ty kostely otevřely. Dnes je možnost kostely přes léto navštěvovat a vidět tu nádhernu. A třeba i zažít jejich neskutečně nádhernou akustiku, až dechberoucí. Ty kostely zoufale potřebují finanční pomoc, během léta bychom chtěli vybrat minimálně 300 tisíc korun, abychom se mohli zase posunout v dalších věcech dopředu. Máme tam teď jednu zajímavost, o které možná ještě nevíte. Na faře byla objevena neskutečně nádherná gotická malba. Když jsem tam byl, tak jsem hned říkal, tohle musíme opravit a ukázat veřejnosti, protože to je něco neskutečného. Podobnou malbu v oblasti východních Čech nenajdete. A podařilo se sehnat peníze a v září ji ukážeme veřejnosti. Takže se máte na Broumovsku na co těšit.

Mimochodem, vy jste mluvil i o akustice těch kostelů. Vy jste si tam taky zazpíval, je to tak?
Ano, já jsem si tam mnohokrát zazpíval. Dokonce jsem si tam zahrál s farářem Martinem Lanžim na varhany. Opravdu ty kostely miluji, miluji tamní atmosféru a hlavně to, že se tam vrátil život. Za těch osm let to je neuvěřitelné. Jak vrátíte kostelu život, tak tam vrátíte i lidi a všechno.

Čtěte také

Česká republika zahájila nedávno předsednictví v Radě Evropské unie. Co to vůbec pro nás znamená?
Tak je to obrovská příležitost skvěle se odprezentovat ve 27 zemích Evropské unie. Prostě Česká republika bude dnes zmiňována ve všech světových médiích jako stát, který připravuje například dohodu ohledně plynu nebo bezpečnosti a dalších otázek. A je důležité, abychom to uměli maximálně využít. A myslím si, že se nám to zatím poměrně dobře daří.

Zmínil jste, že mezi hlavní témata našeho předsednictví patří samozřejmě bezpečnost.
Ono se to změnilo s válkou na Ukrajině, tím, jak Rusko napadlo suverénní sousední stát. Tedy hlavní téma je dnes vnější bezpečnost, zajištění energetické soběstačnosti a další témata, o kterých se nám před dvěma lety vůbec ani nesnilo.

Čtěte také

Válka v Evropě se asi nikdo nedokázal ani představit. Jak to vnímáte?
Hned několik dní po začátku války jsme vezl humanitární pomoc na západ Ukrajiny a musím říct, že si člověk nedokáže ani moc představit, že nějakých 600 km od vašeho domu, od České republiky, se bombardují města. Nevím, jestli jste byl někdy ve Lvově, ale doporučuji se tam podívat. To je město podobné Brnu velikostí i stylem staveb. Když jsem tam přijel a viděl stoupat dým po dopadlých raketách, tak to nebylo příjemné. Působilo to hodně depresivně.

Co nás čeká? Všichni se díváme do budoucnosti s velkými obavami. Jsou drahé energie, vše se zdražuje.
Musíme to zvládnout a prostě si poradit. My jsme šikovný národ, plný skvělých lidí a myslím si, že strach je nejhorší kuchař. Ceny benzínu nám už pomaličku klesají, tak věřím, že to takto půjde v nějakém delším horizontu i s dalšími komoditami, ať už zemědělskými či potravinářskými. Protože když ty výrobky nikdo nebude kupovat, tak musí samozřejmě zlevnit.

Tomáš Zdechovský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Když se ještě vrátím k našemu předsednictví Rady EU. Vzpomněl jsem si na vaši iniciativu Zachraňte Ježíška. Takže v Bruselu budou i české vánoční stromečky?
Ano, budou tam vánoční české stromečky s tradičními českými ozdobami. Jeden bude v Evropském parlamentu, jeden bude na stálém zastoupení a jeden by měl být v Radě EU. To se zase podařilo domluvit s panem Kinským z Chlumce nad Cidlinou a s paní Šrámkovou, která má zámek ve středních Čechách a také výrobnu krásných vánočních ozdob na Vysočině. Takže to dáme dohromady a věřím, že z toho bude perfektní akce. V Bruselu budou mít tři nádherné vánoční stromečky s českými ozdobami, tradicemi i koledami.

Europoslanec Tomáš Zdechovský byl dnes hostem Jakuba Schmidta. Celý rozhovor si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související