Europoslanec Zdechovský: Reformujme Evropskou unii a udělejme ji štíhlou, hezkou a milou k lidem

14. leden 2022

S europoslancem Tomášem Zdechovským z KDU-ČSL si mimo jiné povídáme o tom, co naši republiku čeká v následujícím období, hlavně záležitost cen energií, zelené dohody a také našeho předsednictví EU.

Na začátku se zeptám, jestli se vám už podařilo nasát náladu Východočechů?
Vrátil jsem se včera pozdě večer z Bruselu a potom jsem měl ještě nějaké schůzky v Praze, ale vždy zdejší náladu nasaji velmi rychle, stačí se jen projít po hradeckém nábřeží.

Europoslanec Tomáš Zdechovský

Tomáš Zdechovský

od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu, od roku 2020 místopředseda KDU-ČSL. Předtím působil jako krizový manažer a mediální analytik. Server Info.cz ho zařadil mezi 50 nejvlivnějších Čechů v Bruselu. Je také držitelem ocenění Hvězda Reflexu, které uděluje časopis Reflex.

A co cítíte? Obavy nebo radost?
Myslím si, že je potřeba se naladit optimisticky. Uplynulé dva roky byly poměrně těžké pro každého z nás a je potřeba se koukat dopředu. Pevně věřím, že s omikronem a s dalšími verzemi covidu už to bude jen lepší a lepší. A s naočkovaností se vše třeba do roka, do dvou let, vrátí úplně do normálu.

Někdy je politika odtržena od reality, ale já pevně věřím, že to není můj případ. Je potřeba chodit mezi lidi a zažívat to, co oni.
Tomáš Zdechovský, europoslanec (KDU-ČSL)

Vy máte zkušenost i přímo z praxe, protože pravidelně chodíte pomáhat do nemocnice.
To je pravda, jsem voják aktivní zálohy, a když hledali v nemocnici dobrovolníky, tak jsem šel. A když už tam jste jednou, tak tam jdete i podruhé, potřetí, když je potřeba. Udělal by to každý, kdo by na to měl odvahu, čas a chuť.

Čtěte také

Europoslancem zvoleným v Královéhradeckém kraji jste od roku 2014, znovu zvolen jste byl v roce 2019. Jak složité je zůstat v realitě běžné populace a vidět problémy skrze vnímání obyčejných lidí?
Je potřeba chodit mezi lidi a zkoušet různé věci, které oni prožívají. Já se třeba pravidelně setkávám se zemědělci, kteří pěstují plotišťskou zeleninu, máme takové kroužky, kde dvě hodiny o jejich problémech hovoříme. Byl jsem si vyzkoušet i práci na poli, zkusil jsem prodávat zeleninu, abych nasál tu atmosféru. A mimochodem, ta letní zkušenost byla pro mě strašně zajímavá, přišla spousta lidí, kteří poznali, kdo jsem. Některé to pobavilo, ale jiní říkali: hele, nestačí mu europoslanecký plat, ještě musí chodit na brigády do zeleniny. A to je přesně to, co vystihuje mentalitu lidí, kteří jsou naštvaní na politiky. A já se jim nedivím. Prostě někdy je politika odtržena od reality, ale já pevně věřím, že to není můj případ.

Čtěte také

Evropské státy rozjíždějí zelenou revoluci. Mám ale takový pocit, že je Česko je tím zaskočené.
Protože se něco odhlasovalo, odhlasovali to premiéři členských států, ale neudělali ten druhý krok, že by na tom, co odhlasovali, začali pracovat. Pak byli oni sami zaskočeni, co to vlastně odhlasovali, a najednou vidí, že musejí utlumit elektrárny na uhlí a že musí začít pracovat s jinými zdroji energie. A přitom neměli domluvenou jadernou energetiku jako čistý zdroj, takže samozřejmě byli zaskočení. Ale já si myslím, že cena vždy stoupá nahoru a klesá dolů. Když poptávka přestane být velká a budou se hledat jiné zdroje, tak cena zase půjde dolů. Pevně tomu věřím.

Jak vidíte výhledově situaci s jadernou energií v rámci Evropské unie?
Už se rýsuje nějaká koalice, která se snaží prosadit jádro jako čistý zdroj. Evropská komise už o tom připustila debatu, tak si myslím, že je to posun. Teď se ve světě vyvíjí takzvané minireaktory, který by měly nahradit lokální zdroje, tak uvidíme. S tím, jak se něco rozhodne, tak jde vždy pokrok dopředu. Věřím, že za pár let se tomu budeme smát, protože tady budou jiné zdroje energie. Můžeme využít peníze Evropské unie na to, abychom si ty nové zdroje udělali.

Čtěte také

Může naše předsednictví EU ve vztahu k jakýmkoliv nařízením něco změnit?
Určitě může a může už během vlastní přípravy. Teď má předsednictví Francie a my jsme její nejbližší partneři. Protože za půl roku nestihnete pořádně některé věci přeformulovat nebo udělat jinak. Takže my už jsme dnes ve fázi, kdy bychom se měli s Francií snažit některá témata předjednat a vykomunikovat, abychom je dokončili během našeho předsednictví.

Ale princip při rozhodování asi zůstává stejný a rozhoduje množství hlasů a spojenců.
Určitě ano, u toho jednacího stolu jsou zástupci 27 států. A každý má trošku jiný zájem.

Ale občas se proslýchá, že České republika těch spojenců moc nemá.
To je pravda. Ale za uplynulé období jsem ještě nezažil, že bychom opravdu začali být úplně izolovaní. Začali jsme mít nejbližšího spojence maďarského premiéra Viktora Orbána a bohužel na mapě Evropy nás spojenci spíš ubývali. Pevně věřím, že se to teď změní.

Čtěte také

Nedávno prošel váš návrh týkající se boje proti organizovanému zločinu, to je pro vás asi velký úspěch.
To je obrovská revoluce. Opravdu poprvé prošel tak veliký návrh Evropským parlamentem, tak komplexní zpráva, která pojmenovává priority. Mám z toho obrovskou radost, protože to se ještě nikomu ani z Čechů, ani z jiných europoslanců, nepovedlo. Myslím, že to výrazně pomůže policejní práci v celé Evropské unii.

Bohužel spolu s námi tady i na východě Čech zůstávají šmejdi, podvodníci. Slyšela jsem, že to chcete řešit na evropské úrovni.
Ano, dokonce se to podařilo ve spolupráci s Policií České republiky výrazně posunout. Policie sama nás na to upozornila, takže já jsem na základě svých kontaktů kontaktoval Europol a Evropskou komisi. Vytvořil jsem specializovaný tým, který by měl bojovat proti šmejdům, kteří okrádají důchodce.

Čtěte také

Jak?
Mělo by to být založeno na přeshraniční spolupráci. Díky tlaku z Evropské komise, od nás a od dalších členských států, třeba z Německa, to vypadá, že se ledy pohnuly a například polské policejní prezidium začalo poměrně aktivně komunikovat. Spojíme síly a ty gangy chceme rozrušovat. Jde o to, aby došlo k realizaci onoho pachatele. Aby došlo k jeho zatčení, vzetí do vazby, výslechu a tak dále, když uteče přes hranice. Aby to šlo v reálném čase. Je potřeba, aby tito lidé neměli žádnou šanci.

Takže cíle pro tento rok?
Udělat reformu Evropské unie. Pokračovat na tom tématu. Prostě udělat Evropskou unii štíhlou, hezkou a milou k lidem.

Celý rozhovor s europoslancem Tomášem Zdechovským si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související