První europoslanec na vojenském výcviku aktivních záloh. „Odnáším si pokoru a úctu k práci vojáků.“

28. červen 2020

Naším hostem je po nějaké době poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský, který v poslední době opravdu nezahálel a vyměnil své běžné pracovní pohodlí kanceláře za vojenský dril na cvičišti ve Vyškově. Právě tam absolvoval třítýdenní vojenský výcvik pro aktivní zálohy. 

Musím říct, že jste přežil a vidím, že jste zhubnul. Kolik kilo máte dole?
Tak i s přípravou na vojenský výcvik to je dohromady 14 kilogramů.

Tomáš Zdechovský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tedy za to může vojenský výcvik. Bylo to ostré?
Určitě. Pro člověka, který je zvyklý hodně cestovat a pracovat opravdu většinu času v kanceláři, tak je to tvrdý náraz. Myslím si, že první tři dny jsem opravdu litoval, v dobrém slova smyslu, že jsem tam šel. Protože jsem to vůbec nečekal. Když musíte za každou chybu jednoho člověka v četě všichni dělat kliky nebo když na vás někdo řve opravdu blbosti a musíte být přesní v každém detailu, tak to bylo hodně těžké. Například naučit za dvě hodiny přísahu nebo článek 26, jaké má voják povinnosti, tak to bylo neskutečné.

Oba mí pradědečci byli legionáři. Tak jsem si říkal, že absolvovat vojenský výcvik aktivních záloh je moje povinnost.
Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu

Vy jste nebyl na vojně?
Já jsem se dostal na vojenskou akademii, takže jsem se k vojně jen tak přiblížil. Ale potom během studia byla vojna zrušena.

Čtěte také

Co vás vedlo k tomu přihlásit se do třítýdenního intenzivního výcviku vojenského?
Už jsem o tom uvažoval, protože tady v Hradci Králové je na krajském velitelství opravdu výborná parta lidí a setkávali jsme se při různých příležitostech. Já mám vojenství v rodině, mí pradědečci z jedné i z druhé strany byli legionáři. Můj pradědeček mimochodem pochází od Hořic, vlastně z Bříšťan, ten prošel první světovou válku, potom bojoval s Maďary. Když začínala druhá světová válka, tak byl připravený bránit Československo na hranicích. Takže jsem si říkal, že to je taková povinnost. Myslím si, že věk 40 let je přesně ona hranice, kdy se musíte rozhodnout.

Nebylo motivací i to, že se při své práci jako poslanec Evropského parlamentu také dostáváte při svých cestách na nejrůznějších misích do složitých a nebezpečných situací. Jako například v Nepálu.
V Nepálu, kdy vybuchovaly bomby před naším příjezdem a po našem příjezdu. Nebo před dvěma roky jsem se dostal do takové situace, kdy jsme byli na misi, která měla za cíl pomoci odstranit nedemokratický režim na Maledivách. Tak to určitě mělo na mé rozhodnutí vliv a otevřelo mi to oči. Určitě dnes víc chápu to, jak se postarat o své bezpečí a bezpečí svých kolegů.

Europoslanec Tomáš Zdechovský absolvoval třítýdenní vojenský výcvik pro aktivní zálohy

Získá tam také člověk nadhled? Protože je vytržen na několik týdnů ze svého režimu, z bezpečného prostoru a prostředí.
Každá žena, jejíž manžel nebo partner nadává na to, jak vaří, tak by ho měla poslat na vojnu. Muž by měl projít aktivní zálohy, protože pak si bude vážit úplně všeho. Opravdu. Za prvé si začne vážit své ženy, po třech dnech se mu začne stýskat. A za druhé bude jeho žena nejlepší kuchařka, ať už uvaří cokoliv. Takže to bych každému přál.

Čtěte také

A na vaši práci to také vrhlo jiný pohled?
Jistě. Na vojně se nikdo nepřetvařuje. Prostě po třech dnech tam spadnou veškeré bariéry a člověka tam vidíte svlečeného na dřeň, vidíte ho v různých situacích. Když házíte ostré granáty, tak si lidé často v zákopu, kdy čekáte na onen hod, povypráví o svém soukromí. A možná byste byli překvapeni, co z lidí, kteří vypadají jako neskuteční bouráci, tak v těch zákopech, když létají ostré granáty, co z nich vypadne. A to si myslím, že byla dobrá zkušenost.

Opravdu jste házeli ostré granáty?
Ano. Také jsme stříleli kulometem i RPG a samopalem.

Europoslanec Tomáš Zdechovský absolvoval třítýdenní vojenský výcvik pro aktivní zálohy

Víte ještě o nějakém jiném politikovi, že by něco takového absolvoval? Poslanci v parlamentu ČR prý nic takového nemohou absolvovat?
Ano, poslanci a senátoři to mají ze zákona zakázané. Výcvik mohou absolvovat pouze členové regionálních rad a zastupitelstev nebo starostové. Ti tam prý občas i přijdou, především starostové, ale jinak z europarlamentu jsem tam byl první.

Když člověk nastoupí do armády, tak musí odhodit ješitnost, svoje ego. A to samozřejmě chlapi mají.
I některé ženy. Byla tam jedna žena, která se svým egem chtěla projít tímto výcvikem a hodně bojovala. Já to chápu. Prostě v normálním světě úspěšná majitelka několika firem a teď tam na ni někdo křičí vojínko, tohle je špatně a tohle je špatně. To je určitě pro lidi nejsložitější. Z našeho družstva výcvik dokončila polovina lidí a část odešla kvůli zdravotním problémům. Tam prostě není nic, co by se dalo těm lidem vytknout. Zkrátka zjistili, že to zdravotně nedají. Ale část odešla právě kvůli tomu, že to nedávali psychicky.

Europoslanec Tomáš Zdechovský na jednání

Najednou tam nejste nic, jste součástí kolektivu.
Najednou nic nejste a hlavně musíte všechno udělat rychle, přesně a hlavně o ničem nediskutovat. Rozkaz je prostě rozkaz.

Rajony jste také dělali?
Dělali. Měli jsme i nošení, přípravu a odnos jídla, prostě spoustu věcí, které jsou spojené s fungováním v kasárnách. Navíc to byla doba koronakrize, měli jsme jeden případ člověka, který musel odejít kvůli tomu, že byl nakažený. Tedy i s tím souvisela i další opatření, ať už desinfekce. Bylo to náročnější.

Chtěl bych vyzvat mladé lidi, ať se přihlásí k aktivním zálohám. Protože je potřeba s naší republikou žít a naučíte se spoustu věcí.
Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu

Co si z toho osobně odnášíte do života a pro svoji další práci?
Odnáším si především pokoru a úctu k práci vojáků profesionální armády. Protože si myslím si, že se o roli armády málo hovoří. Já sám jsem šel k aktivním zálohám, že chci v případě, kdy bude nějaká krize nebo nějaký problém, pomáhat. Nevadilo by mi v případě koronakrize, aby mne nasadili do nějakého domova důchodců pomáhat a ošetřovat lidi. Chtěl bych vyzvat i mladé lidi, ať se opravdu přihlásí k aktivním zálohám. Protože je potřeba s naší republikou žít a naučíte se spoustu věcí, které můžete v běžném životě použít. Naučil jsem se třeba lépe dělat okopy a stavět bunkry. A to využiji s dětmi určitě v létě během dovolené.

Čtěte také

Nebo také na zahrádce.
Přesně tak, sázení stromků bude teď jednodušší.

Zmínil jste léto a prázdniny. Evropský parlament má prázdniny?
Evropský parlament bude mít prázdniny, ale z důvodu koronakrize se dnes zjistilo, že můžete spoustu věcí vyřídit tzv. na dálku. To znamená telekonferencí. Koukal jsem do svého programu včera a všechny schůzky, který měly být, které se měly rušit, tak jsou přesunuty na telekonference. Tedy budeme mít asi pět týdnů prázdnin, ale i během těchto týdnů bude řada povinností, které musíme z důvodu, že se měsíc příliš nepracovalo, dohnat.

Tak si užijte léto v klidu a pohodě s rodinou, odpočiňte si a naberte nové síly. Mimochodem, těch kliků, které jste zmínil na začátku, kolik jich uděláte?
Za den jich udělám přes 500.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související