Na Maledivách pomohl žluté revoluci zvítězit nad islamisty. Při tajné akci hrozilo doživotní vězení

28. červenec 2019

Jsme moc rádi, že si ve svém nabitém programu dnes našel pro Český rozhlas Hradec Králové čas Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL.

Naposledy jsme se viděli v únoru, to bylo ještě před volbami do Evropského parlamentu. Ty se uskutečnily v květnu a vy budete jako poslanec pokračovat dál.
Vypadá to, že ano a mockrát děkuji všem, který mi dali důvěru.

Tomáš Zdechovský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co pro vás znamená ona důvěra svěřená lidmi do vaší osoby? Je to ocenění vaší práce? Je to závazek?
Tak je to obrovský závazek, protože za prvé v Hradci jsme získali jeden z nejlepších výsledků, i když se to nezdá, tak na počet hlasů opravdu to šlo nahoru. A hlavně já osobně jsem získal pětinásobek hlasů, než před pěti lety. Myslím si, že to musí být pro každého člověka, který někdy dělal nějakou veřejnou službu, obrovský závazek a hlavně pocta. Pevně věřím, že v těch věcech, které dělám, budeme pokračovat.

Svět bohužel není jen demokratický. Opravdu si važme toho, že tady máme demokracii a principy právního státu.
Tomáš Zdechovský, poslanec Europarlamentu

Takže zase budete jedním z nejpilnějších poslanců v Evropském parlamentu?
Myslím, že to už jsem. (smích)

To jste byl právě v minulých pěti letech, tam jste byl na vrcholu žebříčku.
Ano. Většinou jsem se pohyboval do 6. místa. Ale teď myslím, jak jsme začali, že brzy budu do první trojky.

Jen nekompetentní politici musí volat po tom, aby za ně rozhodli lidé. To je politický alibismus

Tomáš Zdechovský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším dnešním vzácným a hodně zajímavým hostem je zpravodaj Zelené vlny Českého rozhlasu Tomáš Zdechovský. 

Držíme palce. Zaujala mne v souvislosti s Evropským parlamentem situace kolem Velké Británie. Protože ta měla odejít z Evropské unie a nepočítalo se, že volby ve Velké Británii budou, že tam budou britští poslanci. Ale volby se tam musely narychlo udělat. Co s nimi bude teď, když Británie odejde?
Ano, odejít má v říjnu, ale nikdo neví, jak by to mělo být, že i britští poslanci odejdou. Ale vzhledem k tomu, jak vidím, že si řada britských poslanců pronajímá byty v Belgii na tři roky, tak myslím, že s tím hodně lidí nepočítá. Zrovna mám jednoho kolegu, který je z oné euroskeptické frakce, on bojoval za odchod Velké Británie z Evropské unie. A ten si dokonce pořizuje hypotéku v Bruselu, tak nevím.

Europoslanec Tomáš Zdechovský na jednání

Teď mě zajímá váš program. S čím jste se hned po volbách pustil do práce? Vím, že jste byl v Turecku.
V neděli jsem se dozvěděl výsledek voleb a už v úterý jsem letěl do Turecka, byla tam půl roku dojednaná návštěva dvou Čechů, kteří jsou uvězněni v tamní věznici. Asi případ Markéty a Mirka řada lidí zná z médií. Oni dostali vysoké, tvrdé tresty za údajnou spolupráci s kurdskými jednotkami v Sýrii. Tak jsem je byl navštívit. Vzkázal jsem jim, že jsme na ně nezapomněli. Je to součást procesu, na jehož konci bychom chtěli, aby se vrátili zpátky do České republiky.

Jak na vás zapůsobilo turecké vězení a tamní podmínky?
Obecně jsou podmínky tureckého vězení velmi dobré. Musím říct, že ve srovnání s jinými zeměmi, kde jsem měl možnost vidět vězení, tak jsou na vysoké úrovni. Problém vždy ale je, že jste pořád ve vězení a jste prostě v Turecku, jste daleko od domova. A například u Mirka jsem cítil, že je to těžké tam být. Markéta je větší sportovkyně, z její návštěvy jsem cítil, že to snáší trošku lépe. Ale zkrátka pořád je to vězení.

Europoslanec Tomáš Zdechovský na jednání

Další záležitosti, které se týkají vězení, jsou řidiči, kteří byli uvězněni ve Francii. Naskákali jim na kamion uprchlíci a chytla je policie a obvinila je, že převáží lidi. Jak tyto záležitosti vypadají aktuálně?
U prvního řidiče, Jiřího Sagana, probíhá takzvaná kasační stížnost proti rozhodnutí. Vypadá to, že tam bude muset do konce trestu zůstat. Soud bude rozhodovat někdy na podzim, ale my pevně věříme, že uspějeme, protože jsou opravdu všechny důkazy v jeho prospěch. U toho druhého řidiče bych chtěl varovat všechny řidiče a všechny lidi. On byl vylákán pod nabídkou, kterou našel na internetu, byl to inzerát volné práce pro řidiče, který měl vozit nábytek z Belgie do Velké Británie. Ten člověk prostě není příliš orientovaný a odjel tam. V kamionu, který převážel, byla udělaná takzvaná slepá komora a v ní lidé z Albánie. Chci varovat všechny řidiče, kteří by podobnou práci chtěli zkoušet, že mohou skončit jako tento druhý řidič.

Ministr zahraničních věcí Malediv Abdullou Shahid ocenil pomoc europoslance Tomáše Zdechovského se zavedením demokracie v jeho zemi

Zaregistroval jsem také, že vám ministr zahraničí Malediv přijel poděkovat do Evropského parlamentu. Tak mě zajímá, za co to bylo? Proč vám osobně přijel oficálně vzdát hold a poděkovat?
Zhruba před rokem, někdy na konci srpna, jsem se vydal na takzvanou tajnou misi do Malediv s tím, že jsme tam byli podpořit tehdy opozičního kandidáta, současného prezidenta, který bojoval proti tomu, aby se z Malediv stal islámský stát, bylo tam zaváděno právo šaría, byla tam porušována lidská práva. Tehdy jsem se sešel i se současným ministrem zahraničí a dalšími lidmi z opozice. Byla to poměrně nebezpečná a riskantní mise, která byla poměrně dlouho připravována. My jsme jim tam dělali celodenní přípravu na to, jakým způsobem bojovat proti současné vládě demokratickými prostředky. A následně jsme se snažili prosadit sankce proti tehdejšímu režimu,. A to vedlo k tomu, že se toho opravdu chytla i média, lidé začali protestovat a po zavraždění jednoho ze studentů, jednoho z protestujících, to vyústilo k takzvané žluté revoluci.

Evropský parlament (ilustrační snímek)

Takže vy jste vlastně rozpoutal žlutou revoluci na Maledivách. Vy jste říkal, že to byla tajná a poměrně nebezpečná mise. Takže jste tam jel opravdu inkognito?
Ano, jel jsem na turistický pas s tím, že příprava takové mise trvá několik měsíců, poslední dva měsíce se připravujete fyzicky a psychicky na to, že byste mohl být uvězněn. Hrozil mi až trest doživotí, což by asi nebylo aplikované, ale mohl jsem tam třeba strávit několik let ve vězení za protistátní činnost. Mohlo to skončit velikánským fiaskem a ta vláda se nemusela změnit, režim nás tam mohl zatknout. Okolnosti toho pobytu byly hodně střežené. Museli jsme si velký dávat pozor, museli jsme se vyhýbat místům s kamerovými systémy. Museli jsme nějak chodit oblečení, nějak se chovat, nebylo to úplně jednoduché.

Tomáš Zdechovský se synem

Dokážete si představit, že byste tam byl uvězněn tehdejším režimem?
Ano, představoval jsem si to. Podívejte se, na to se musíte prostě připravit. Byl jsem v roce 2015 na Kubě, kde ten konec byl takový, že každá má návštěva disidenta skončila vtrhnutím tajné policie do domu a jeho uvězněním na 48 hodin. Prostě s tím musíte počítat vždy, když tuto činnost děláte.

Jsou země, kam byste nejel?
Je hodně zemí, kam bych nejel. Třeba bych určitě podobným způsobem nejel pracovat do Severní Koreje nebo do Číny.

Každopádně si potom člověk uvědomí, jak se žije nám ve střední Evropě, v České republice, jak se máme dobře.
To je obrovský rozdíl. Byl paradox, že když jsem odtamtud letěl, tak jsem potkal několik svých známých, kteří se vraceli z dovolené a vypravovali mi, jak se tam měli a jak tam surfovali a tak dále. Ptali se, jak jsem si užil dovolenou a já jsem tehdy nemohl říct okolnosti mého pobytu, tak jsem jim líčil, jak jsem si tu dovolenou užil.

Tomáš Zdechovský chtěl prý být odmalička prezidentem. Nyní pracuje v Evropském parlamentu

Kandidát do Evropského parlamentu KDU-ČSL, Tomáš Zdechovský

V sobotu 16. dubna je hostem Jiřiny Mužíkové v pořadu Návštěva po 18. hodině básník, fotograf, politický a křesťanský publicista, politika, nediální analytik a především poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský.

Kýval jste hlavou, jak jste si užil krásné Maledivy.
Ale potom v tom letadle vám dojde spousta věcí. Nebudu zapírat, že z příběhů, které jsem tam slyšel, je člověku do breku. Ale prostě tak to je, svět není jen demokratický. A našim posluchačům bych chtěl popřát, aby si opravdu vážili toho, že tady máme demokracii a principy právního státu.

Děkujeme vám za toto přání. Chci vám popřát krásnou dovolenou, ale vůbec nevím, jestli jsou teď prázdniny v Evropském parlamentu. Jste na prázdninách zpátky doma?
Jsou tady prázdniny a určitě nějaká dovolená bude. Ale třeba dnešek mám úplně plný až do večera, takže mám hodně práce, co chci ještě udělat.

Takže máte hodně práce i o dovolené, chcete říct.
Občas to tak je. Rodina ví, že třeba jedeme někam na dovolenou a potom se tam s někým potkáme. Oni už jsou na to zvyklí. Já se to snažím nakombinovat, že to je například pracovní oběd a tak.

Jakub Schmidt a Tomáš Zdechovský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tak ať si vaše rodina užije prázdniny. Za dnešní návštěvu děkuji europoslanci Tomáši Zdechovskému. A už se těším na další. Určitě zase bude o čem mluvit.
Já mockrát děkuji za pozvání a přeji krásný den. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související