První Evropský dům v Česku má Královéhradecký kraj. Pomůže s čerpáním dotací EU

12. duben 2016

Nový Evropský dům začal fungovat v Hradci Králové. Má pomoci žadatelům o evropské dotace. Nově totiž jsou všechny potřebné informace a instituce pod jednou střechou. Čerpání peněz z Evropské unie by tak mělo být jednodušší a rychlejší. Hradecký Evropský dům je prvním podobným zařízením v celé České republice.

„To je první Evropský dům v České republice, který sdružuje Centrum pro regionální rozvoj, což je vlastně ministerstvo pro místná rozvoj, Úřad regionální rady a zároveň organizaci, která pomáhá v kraji žadatelům o evropské dotace," říká ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová za hnutí ANO.

Čerpání peněz bude podle ní v budoucnu snadnější: „Já se domnívám, že to je velkým přinosem pro žadatele. Ví kam jít. A například, když tady už žadatel žádal v minulém programovém období, tak jej mohu nasměrovat v čem může žádat v tom budoucím. A pošlou ho jen o patro níž."

Evropský dům pomůže soukromým firmám, příspěvkovým a neziskovým organizacím ale i městům a obcím.

Ty se na něj můžou obrátit například ve chvíli, kdy budou žádat o dotaci na nový chodník, vysvětluje Jiří Štěpán z Centra evropského projektování: „Typickým uživatelem jsou obce. To znamená jednotliví projektoví manažeři či přímo starostové. Ten komfort - vše na jednom místě a pod jednou střechou - je podle mne zásadní. Navíc, budova je v centru, dostupná městskou hromadnou dopravou a dostupná pro vhodné parkování, tedy pro uživatele je to ideální místo."

Čtěte také

Evropský dům vznikl v areálu bývalého ústavu hluchoněmých na královéhradecké Pospíšilově třídě.

Za jeho vznik zaplatil kraj zhruba 20 milionů korun, vyčísluje krajský radní pro investice Josef Dvořák z ČSSD: „V první etapě jsme provedli ty hlavní stavební úpravy. Dnes vidíte podhledy, povrchy podlah, přepříčkování, nové dveře, nové rozvody. V druhé etapě jsme ještě zabezpečili tu elektronickou službu. To znamená připojení optického kabelu a zajištění internetu."

V budoucnu celá budova dostane novou fasádu a zateplení. Ve výměníku navíc vznikne jídelna pro žáky středních škol, které jsou v blízkosti.

Nový Evropský dům začal fungovat v Hradci Králové. Má pomoci žadatelům o evropské dotace

V čem je Evropský dům výjimečný?

Na první pohled se jedná o běžnou kancelářskou budovu, která příliš výjimečná není. Na ten druhý pohled ale už Evropský dům zajímavý je. Sídlí v něm totiž například Centrum pro regionální rozvoj České republiky, Regionální rada soudržnosti Severovýchod a Centrum evropského projektování. Což jsou instituce, které jsou potřeba při samotném čerpání dotací.

Komu konkrétně tedy nově vzniklý dům pomůže?

Nový Evropský dům začal fungovat v Hradci Králové. Má pomoci žadatelům o evropské dotace

To spektrum bude široké. Od soukromých firem, přes příspěvkové organizace, neziskové organizace až po města a obce.

Kde zájemci Evropský dům lidé najdou?

Je v Hradci Králové na Pospíšilově třídě. V areálu bývalého ústavu hluchoněmých, tedy v dnešním Rudolfinu. To je samo o sobě tady v regionu jedním z nejnovějších příkladů čerpání evropských peněz. Od února tam totiž sídlí Obchodní akademii a Střední odborná škola, opravená budova včetně učeben tehdy stála zhruba 100 milionů korun a necelou polovinu Královéhradecký kraj získal právě z dotací.

Vznik Evropských domů v krajích původně prosazovalo ministerstvo pro místní rozvoj, v některých krajích však záměr nezískal dostatečnou podporu. "V tuto chvíli otevře Evropské domy pouze pět krajů, které si je zaplatily z vlastního rozpočtu," dodala ministryně Karla Šlechtová.

autor: ova
Spustit audio