Milion lidí navštíví ročně hradecké městské lesy. Letos bude bilance asi ještě větší a rekordní

7. prosinec 2020

Teď už míříme do královéhradeckého lesa, který nejenže je zařazen do speciální kategorie se zvýšenou rekreační funkcí, ale navíc zde pěstují stromky určené na Vánoce a chovají hradecké kapry, kteří byli certifikovaní jako regionální produkt. 

Městské lesy dostal Hradec Králové darem od římského krále Albrechta v roce 1307, mají tedy tradici dlouhou přes 700 let. Co přinesl poslední rok, tak to se dozvíme od Anety Bůžkové, lesní pedagožky společnosti Městské lesy Hradec Králové.

Ing. Aneta Bůžková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Byl rok 2020 hodně jiný?
Myslím, že rok byl hodně jiný pro každého občana a je pravda, že v lese, který, řekněme, funguje v horizontu stovek let, se zase až tolik nezměnilo. Ovšem například mě přímo zasáhla ta situace tak, že nechodily na jaře vůbec žádné školy na lesní pedagogiku. A na podzim chodily jen školky, takže to bylo jiné. Přeci jen se nám to podařilo aspoň trochu zachovat. Ovšem samozřejmě nekonaly se různé akce, jako je tradiční Den lesní techniky a podobně.

Stačí zahnout při procházce po cestě, na kterou jste zvyklí, a vydat se méně známou cestou. Určitě objevíte něco zajímavého.
Ing. Aneta Bůžková, lesní pedagožka společnosti Městské lesy Hradec Králové

Ale jinak lidé brali asi lesy útokem.
Samozřejmě, velmi se zvýšila návštěvnost a hlavně se změnilo rozvrstvení. Protože lidé většinou chodí o víkendech nebo odpoledne, kdy už se po lese nepohybuje technika. A teď lidé chodili do lesa jak v ranních hodinách, o víkendech, tak i ve všední dny. A docházelo k častějším střetům, kdy si lidé stěžují, že v lese jede nákladní automobil nebo že jim tam něco překáží.

Čtěte také

Přitom lesníci zkrátka v přírodě musí být.
Zajisté. Péče o les je dnes spojená s tím, že lidé jezdí autem. Před stovkami let by chodili pěšky nebo jezdili na koni, ale dnes samozřejmě jezdíme auty.

Asi se nedá říct přesné číslo ohledně návštěvnosti, ale považujete ji za rekordní?
Přesné číslo nemáme. Víme ale číslo před tímto stavem, tedy zhruba 1 000 000 návštěv za rok. Letos si myslím, že to určitě bude rekordní, ale nemáme to spočítané.

Krytý dub v hradeckých městských lesích

Do hradeckých lesů zkrátka návštěvníci vyráží, někdy jsou ty hlavní tahy opravdu velmi frekventované. Jaká méně frekventovaná místa, která zůstávají neobjevena, byste lidem doporučila?
Máme v lese spoustu zajímavých míst i třeba z historického hlediska, například Smírčí kříž, Krytý dub nebo bývalá letecká střelnice. Tam je to zajímavé i z hlediska biologické rozmanitosti. Tato místa jsou dál od občerstvení a hlavních tahů, ale prostě stačí jen při procházce po cestě, na kterou jste zvyklí, zahnout někam doprava a vydat se cestou, která není tak výrazná. A můžete objevit něco zajímavého.

Čtěte také

U vás v lesích je vždy velmi příjemně. V zimě se tam můžeme vypravit i na běžky, ale na to si asi budeme muset ještě počkat.
Je pravda, že když teď napadlo trochu sněhu, tak jsem už viděla běžkaře. Měli s tím sice ještě trošku problém, ale nadšení v očích měli. Hodně se teď rozmáhá i běžkování na kolečkách, kdy lidé mají místo klasických běžek brusle, případně upravené kolečkové lyže.

Jak je to s vašimi přírůstky v obůrkách? Určitě se mnozí byli podívat na Boba a Pepinu.
Jako každý rok i letos jsme měli prasátka, daňčata, muflončata a tak dále. V letošním roce jsme dokonce dokončili oboru s jeleny evropskými, tam jsme přivezli nového jelena z Rumunska, má tam k tomu i holky. Ale je pravda, že jsou zatím velmi plaší, takže šance je vidět je velmi malá. Ještě si na nás budou muset trošičku zvykat.

Čtěte také

To je asi jedna z věcí, na kterou jste opravdu pyšní, když se obora rozrůstá.
Na to určitě můžeme být hrdí. A myslím si, že můžeme být pyšní a nejenom na to, jak rekreační zázemí u nás vypadá, jak se o něj staráme, ale i na to, jak vypadají samotné lesy. Staráme se o ně, což třeba laik hned tolik neocení, ale já myslím si, že tím se opravdu můžeme chlubit.

Míváte na Vánoce živý nebo umělý stromeček?
Já rozhodně živý a tradičně mívám smrk. Ale protože jsem se rozhodla, že bych si ho chtěla ozdobit trochu s větším předstihem a smrček velmi rychle opadává, tak zřejmě letos sáhnu po jiném druhu.

Čtěte také

V diskuzích na internetu se hodně objevuje názor, že umělý stromek je šetrnější k přírodě.
Záleží hodně na tom, jaký stromek si člověk koupí. Pokud koupíte umělý, vždy je tam zatížení přírody. Je plastový, což znamená, musela se vytěžit ropa a nastoupil zpracovatelský průmysl a tak dále, enormní spotřeba vody. Pokud si koupíte stromeček například z norské plantáže, tak zase musíte připočítat dopravu a hnojiva, která se tam používají. Já si myslím, že nejlepší je koupit si stromeček z prořezávek, případně z našich plantáží. Protože plantáže máme umístěny skutečně tam, kde není vhodné něco jiného mít, bývá to třeba kolem hájoven. A prořezávky jsou stromky, které by se stejně musely vyřezat. Protože když vysázíte stromečky a ony rostou a zvětšují se, tak si začínají v určitém období překážet. A vy musíte jít a snížit počet stromků na ploše. No a ty, které jsou hezké, tak můžeme využít před Vánoci na prodej. Tedy jsou to stromky, které by se stejně vyřezaly a ještě mohou udělat radost na Vánoce.

Prodej vánočních stromečků z hradeckých městských lesů

Máte těch stromečků dostatek? Letos je enormní zájem o stromečky, lidé začali s nákupy už začátkem listopadu.
Máme stromečků jako každý rok, ale záleží, jak to který rok vypadá, někdy jich máme víc, někdy méně. Ale věřím, že budeme schopni pokrýt poptávku, protože lidé, kteří k nám tradičně chodí, tak vždy stromeček sehnali.

O jaký druh stromků bývá největší zájem?
Je spíš otázka, kterých máme nejvíc. Máme samozřejmě nejvíc borovice a smrky. Ostatních stromků, jako jsou třeba borovice černé, pichlavé smrky, jedle a podobně, máme omezené množství, takže je lidé velmi brzy vykoupí.

Výlov rybníků v hradeckých městských lesích

Co se kvality týče, tak byl letošní rok dobrý?
Letos není žádný problém, byl i celkem vlhký rok, takže stromečky jsou nasáklé vodou. A my je řežeme vždy těsně před tím, než se začínají prodávat. Takže se řezaly na konci listopadu a jsou tedy čerstvé.

A k štědrovečerní večeři máte kapra nebo raději řízek?
Je pravda, že já nejsem úplně milovník kaprů, ale snažíme se tradice nějak dodržovat.

Čtěte také

Slyšela jsem, že se vám podařilo získat certifikát na hradeckého kapra, tak řekněte detaily.
V letošním roce jsme opravdu kapra certifikovali jako Regionální produkt Hradecko. Což zajišťuje, že náš chov kapra je v podstatě přírodě blízký. Nezneužívá se tam nějakým způsobem například krmení, maso je kvalitní a tak dále.

Bohužel to neznamená, že bychom z kapra méně cítili bahno.
My máme rybníky z velké většiny odbahněné a navíc, řekněme, jsou to vysportovaní kapři, kteří plavou v přírodních rybnících, nežijí jen v sádkách. Takže náš kapr nemá typickou bahenní chuť, kterou můžete cítit z některých jiných rybníků.

Městské lesy Hradec Králové a.s.
jsou samostatně hospodařící obchodní společností vlastněnou Statutárním městem Hradec Králové obhospodařující lesní a rybniční majetek města a provozující těžbu štěrkopísku. Dnes je ve vlastnictví Statutárního města Hradec Králové 3800 ha lesa, včetně rybníků a dalších pozemků.

O výlovy rybníků jsme byli letos bohužel ochuzeni. Připravili jste přes advent něco speciálního v lesích?
V lesích ne, ale ještě bych k tomu kaprovi zmínila novinku. Ve spolupráci s Na zmrzku, kteří nabízejí skvělou zmrzlinu v Hradci Králové, spustili letos e-shop, kde si lidé mohou koupit kapra, objednávat si je můžete až do 19. prosince. A vyberete si, kdy ho chcete přivézt, mezi 21. a 23. prosincem se budou konat rozvozy a člověk si může kapra objednat až domů. Přistoupili jsme k tomu z různých důvodů, ale tím hlavním je, že někteří lidé budou třeba v karanténě nebo se budou bát stát ve frontách. Tak lidem nabízíme, že nemusí riskovat své zdraví.

Přeji si, aby vztahy návštěvníků s lesníky byly víc harmonické. Aby nedocházelo ke střetům, tam je velký prostor pro zlepšení.
Ing. Aneta Bůžková, lesní pedagožka společnosti Městské lesy Hradec Králové

S čím budete vstupovat do nového roku? Máte nějaké plány a přání?
Všichni si hlavně přejeme, aby se trošičku svět a život vrátil do normálu. My si budeme přát, abychom v příštích letech mohli zase organizovat akce pro veřejnost, ať už výlovy, lesní pedagogiku, Den lesní techniky a podobně. A budeme si přát, aby vztahy návštěvníků s lesníky byly stále více harmonické. Aby nedocházelo ke střetům. Ale i mezi rekreanty navzájem dochází k třenicím. Tam je velký prostor pro to, něco vylepšit.

Ing. Aneta Bůžková a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Říká lesní pedagožka Městských lesů Hradec Králové Aneta Bůžková, která byla hostem Českého rozhlasu Hradec Králové. Přeji vám, ať se vše podaří, a hezké svátky.
Vám také. Mějte se, na shledanou.

Spustit audio

Související