V lesních oborách u Hradce Králové lidé krmí pečivem zvířata. Některým to působí zdravotní potíže

10. září 2020 09:26

V městských lesích v Hradci Králové platí zákaz krmení zvířat v oborách. Někteří lidé to ale stále nerespektují. Například pečivo je přitom pro daňky a muflony nebezpečné. Podle lesníků zvěři udělají radost některé druhy ovoce a zeleniny.

Čtěte také

„V pondělí jsem přišla k obůrce s daňky a muflony, kde jsem právě uviděla dvě rodiny krmicí zvěř pečivem," říká lesní pedagožka Městských lesů Hradec Králové Aneta Bůžková.

Podle ní právě pečivo nedokáže zvířecí trávicí soustava zpracovat.
„Daňci a mufloni se neživí přímo tím, co sežerou, ale tím, co mikroorganismy v jejich žaludku z této potravy vytvoří. A proto je velmi důležité, aby ty mikroorganismy byly v jejich žaludcích vyvážené. Nevhodná strava právě narušuje onu mikroflóru a může způsobit až úhyn těchto zvířat."

V oboře žije přes tisíc kusů zvěře, mimo jiné jeleni lesní, jeleni sika, mufloni či daňci

Pracovníci městských lesů zvířata nejčastěji krmí kukuřicí, ovsem a senem. V Hradci Králové se starají o několik obor.

Čtěte také

„Máme celkem tři obory. V jedné jsou daňci a mufloni. V další oboře naproti daňkům a muflonům jsou divoká prasata. A u nádrže Olšina kousek od Hradečnice máme oboru s jelenem Dybovského a bílou populací daňka skvrnitého," dodává odbytář hradeckých městských lesů Lukáš Hýsek.

U každé obory je cedule, že se zvířata krmit nesmí.
„Snažíme se každý den u těch obůrek být a lidí tam potkáváme spoustu. Snažíme se mezi šířit, že se zvířata krmit nesmí."

Pokud by i přesto chtěli lidé zvířata potěšit, můžou podle lesníků například natrhat čerstvou trávu, donést mrkev nebo jablko.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související