Poškozená lavička a stromy, zničené figurky na pohádkové stezce. Vandalové v hradeckých lesích

3. prosinec 2019 08:35

Škody za zhruba 300 tisíc korun ročně po sobě zanechají lidé v Městských lesích v Hradci Králové. Teď aktuálně například řeší ořezané a poničené stromy, zřejmě po nepovolených závodech v Bělečku, nebo poničenou pohádkovou stezku u rybníka Biřička. Podrobnosti zjišťovala reportérka Lucie Peterková. 

Městské lesy spravují plochu tří tisíc sedmi set hektarů. Pravidelně pak kontrolují místa v blízkosti zástavby, která slouží k aktivnímu odpočinku návštěvníků. Podle rybníků Biřička, Cikán a Datlík vede procházková vodnická stezka, kterou lemují pohádkové tabule.

Čtěte také

Z ručně malovaných pohádkových postav, teď najdete u cesty jen jedinou, protože, jak popsala Aneta Bůžková z hradeckých Městských lesů, zatím neznámý vandal z ostatních olámal ochranná plexiskla.
„Celkem tam je 10 pohádek a 11 postaviček. A z těch postaviček bohužel jen jedna jediná zůstala v pořádku. Olámali nám plexiskla kryjící kresby a tím pádem dochází k jejich poškození. Takže jsme to museli celé sundat a plexiskla se musí vyměnit a poškozené obrázky domalovat. Cena podle mne přesáhne 45 tisíc korun."

Jaké další škody lidé v lesích působí?

Dalším problémem jsou podle lesníků různé neohlášené akce, například závody. Poslední zaznamenaná událost je z Bělečka.

Vandalové v hradeckých městských lesích se činí

Tam v lese, mimo stezku, správce revíru objevil poškozené a uřezané stromky. Ty nejspíš, podle lesníků, překážely pořadatelům v trase. Ani tady se ale zatím nepodařilo viníka vypátrat.

Které lokality patří k nejproblematičtějším?

Je možná překvapivé, že jsou to spíše okrajová místa, v blízkosti města a zástavby. Jak vysvětluje ředitel Městských lesů Milan Zerzán.
„Máme vytipovaná místa, kde dochází k ničení. Je to v dosahu hospod, kiosek v lese U vlka už potřetí během pěti let někdo vykradl. Dále v lese nemáme problém. U pytláka nebo co máme Mazurovu chalupu, tak tam není zapotřebí tolik lidí. Ale tady u města se snaží vykrádat i seníky, abychom tam náhodou neměli něco pro ně zajímavého."

A dalším problémem jsou pak také odpadky, které lidé v lesích odhazují. Ročně tak městské lesy, pode vedení, zaplatí zhruba 300 tisíc korun za opravy poškozených míst a také za další úklid lesa. Viníky se ale, ve většině případu, nedaří vypátrat.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související