Městské lesy Hradec Králové oživí téměř 100 let starý plán pro lepší zadržení vody v krajině

12. říjen 2018 11:01

Celkem tři retenční nádrže vybuduje v okolí Hradce Králové správce městských lesů. Plánem lesníků je zadržet v krajině co nejvíce vody a tím přispět ke zkvalitnění lesního porostu. Každá nádrž zabere plochu zhruba dvou hektarů a v budoucnu by mohly sloužit i pro chov ryb.

„V letošním roce jsme to trošku nahrazovali tím, že jsme vyráběli po lesích různé tůně. Voda tam v těch tocích je, ale je zakleslá třeba 10 - 20 centimetrů pod povrchem. Takže tím, že jsme vybrali například metr a půl zeminy, tak jsme udělali dvouarové tůně, které teď slouží jako napajedla pro zvěř," popisuje situaci z letošního léta ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán.

Hájovna U dvou šraňků v hradeckých Městských lesích se dočká opravy za 4 miliony korun

Hájovna U dvou šraňků v hradeckých Městských lesích

Hájovna U dvou šraňků v hradeckých Městských lesích se už brzy dočká opravy. Stát by měla zhuba 4 miliony  korun. Dělníci vymění střechu a uvnitř vzniknou dvě bytové jednotky. V plánu je také vznik vzdělávacího přírodního centra ""Na větvi". Nově najdete v městských lesích také interaktivní Stezku siluet a přírodní tělocvičnu. A na obě místa vás zavedeme. 

První plány na stavbu retenčních nádrží v okolí Hradce Králové vznikly už ve 30. letech minulého století. I tehdy lesníci bojovali s nedostatkem vody.

„Historický projekt byl pozastaven a vlastně trošku zapomenut v době budování socialismu. My jsme se k tomu vrátili v 90. letech. Od té doby se postavily čtyři retenční nádrže podle toho projektu a zbyly další tři vytipované ve vhodných místech, které zatím nebyly realizovány," říká Milan Zerzán.

Vybudované nádrže pomohou udržet spodní vody a okolní vodní toky na potřebné úrovni.

Městské lesy Hradec Králové pečují o přírodu v okolí krajské metropole - rybník Výskyt

Ve kterých lokalitách vzniknou nové rybníky doplňuje Petr Vinklář z královéhradeckého magistrátu: „Jedna retenční nádrž, kterou kolegové pracovně nezvali Káťa, bude v blízkosti Biřičky. Další dvě jsou nedaleko Bělče nad Orlicí. Ty budou napájeny přítoky, které také napájí Bělečský rybník. Předpokládané náklady na projekt jsou zhruba 6,5 milionu korun bez DPH."

Čtěte takéMěstské lesy Hradec Králové a.s.

Nejdále jsou lesníci s přípravou výstavby nádrže Káťa. Stavební povolení je otázkou několika týdnů a do její stavby se chtějí pustit už v příštím roce. V okolí Biřičky měla vzniknout ještě další nádrž, ale po dohodě s Agenturou ochrany přírody k její výstavbě zatím nedojde.

Na pozemcích, které obhospodařují Městské lesy Hradec Králové, je aktuálně 13 rybníků.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související