Hájovna U dvou šraňků v hradeckých Městských lesích se dočká opravy za 4 miliony korun

31. květen 2018 10:50

Hájovna U dvou šraňků v hradeckých Městských lesích se už brzy dočká opravy. Stát by měla zhuba 4 miliony  korun. Dělníci vymění střechu a uvnitř vzniknou dvě bytové jednotky. V plánu je také vznik vzdělávacího přírodního centra ""Na větvi". Nově najdete v městských lesích také interaktivní Stezku siluet a přírodní tělocvičnu. A na obě místa vás zavedeme. 

„Tady jsme došli k prvnímu zastavení naší speciální Stezky siluet," říká a ukazuje mi první tabuli s třemi obrázky ptáků a popiskami koordinátorka projektů Městských lesů Hradec Králové Aneta Bůžková.

A doplňuje: „Všichni ti ptáci a samozřejmě i na ostatních tabulích jsou ptáci žijící u nás v České republice, potažmo tady u nás v lesích. A vy když přijdete, tak můžete podle siluety hádat, co je to za ptáčka. Po odklopení uvidíte to zvíře v barvách, takže vidíte jak vypadá. A pokud máte aplikaci, tak si můžete načíst QR kód, který vám dá doplňující informace o tom zvířeti, kde žije, jak žije, čím se živí a tak dále. A jsou tam také zvuky těchto ptáků."

To je jedna z novinek, kterou Městské lesy pro návštěvníky připravily.

Aneta Bůžková na interaktivní Stezce siluet

Při projížďce autem po areálu se od ředitele Milana Zerzána dozvídám, že pro bruslaře a cyklisty chystají také opravu některých asfaltových cest: „Jedeme autem a vidíte jak to drncá. A když pojedete na kolečkových bruslích, které nemají tlumiče, to drncá o něco víc. Takže dojde k vyřezání kořenů, odškrabání 4 nebo 5 centimetrů té obrusné vrstvy a bude položena ta obrusná vrstva stejně hrubá jako na zbytku toho okruhu. Protože když se to tady před 12 lety opravovalo, tak nikoho nenapadlo, že tady budou jezdit bruslaři. Je to fenomém posledních pěti let. Dříve jsme tady měli lesní cesty a upravovali jsme je. Dnes to jsou lesní cesty s dalším využitím."

Investice za 4 miliony korun by měla být hotová do léta a asi 14 dní se v červnu se tedy lidé na některé stezky nedostanou. Další novinkou je lesní tělocvična.

Lesní tělocvična

„Je to takový malý prostor naproti stánku U pytláka, kde je umístěno několik cvičících prvků. Ty prvky jsou zvoleny pro dospělé a mladistvé od 15 let. Samozřejmě osoby mladší mohou na tyto prvky vstupovat, ale podle provozního řádu pouze v doprovodu dospělé osoby," říká Aneta Bůžková.

A u nakloněného žebříku mě upozorňuje, na to, že většinou bylo na výrobu použité dřevo: „Dokonce jsme místo kamínků zvolili i štěpku do dopadové plochy, aby to bylo přirozenější do toho lesa. Je to nápad, který pak ředitel viděl v pražském parku a nakonec jsme našli firmu, která to vyrábí a byla ochotná nám to postavit i tady."

Do budoucna se možná tělocvična rozroste i o další cvičební prvky, těch by se návštěvníci mohli dočkat už letos na podzim.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související