Měli bychom se víc usmívat a věřit si. Žije mezi námi spousta šikovných lidí, říká Tomáš Zdechovský

5. leden 2023

Hovoříme s poslancem Evropského parlamentu zvoleným za KDU-ČSL Tomášem Zdechovským, abychom se nejen ohlédli za rokem minulým, který byl pro Českou republiku díky předsednictví v Radě Evropské unie tak významný, ale abychom také nahlédli pod pokličku roku nového a pokusili se odhadnout, co od něj můžeme čekat. 

Europoslanec Tomáš Zdechovský

Tomáš Zdechovský

od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu, od roku 2020 místopředseda KDU-ČSL. Předtím působil jako krizový manažer a mediální analytik. Server Info.cz ho zařadil mezi 50 nejvlivnějších Čechů v Bruselu. Je také držitelem ocenění Hvězda Reflexu, které uděluje časopis Reflex.

Jak byste zhodnotil uplynulý rok 2022, který byl poměrně složitý pro nás všechny?
Byl to jeden z nejtěžších roků v historii samostatné České republiky. Za těch 30 let nepamatujeme, že bychom čelili po následku pandemie covidu také bezprecedentnímu ohrožení republiky. Protože je válka na Ukrajině a bomby dopadají nějakých 600 km od nás. A to významným způsobem ovlivnilo i atmosféru v české společnosti.

Čtěte také

Jak se daří České republice přijímat lidi, kteří museli před válkou odejít ze svých domovů?
Musím říct, že v průběhu prosince jsem byl ve Spojených státech a tam jsem slyšel od šesti nebo sedmi senátorů a kongresmanů, že bylo neskutečně výborné, co Česká republika všechno zvládla. Vedle toho, že jsme příjímali uprchlíky a začleňovali je do naší společnosti bez toho, aniž by vznikly jakýkoliv problémy, tak obdivovali i naši humanitární a vojenskou pomoc Ukrajině. Takže já si myslím, že Česká republika tohle zvládla na jedničku.

A jak se povedlo po 13 letech naše předsednictví v Radě Evropské unie?
Já jsem byl u toho předchozího předsednictví, protože jsem pracoval na Úřadě vlády, a teď jsem to pozoroval z pozice europoslance. A musím říct, že ten posun je neskutečný. Naši lidé, od diplomatů až po politiky, věděli, co chtějí. A těch věcí, které se podařily dojednat, je obrovské množství. Ať už mluvíme o záležitostech, které se týkají sankcí proti Rusku, tak i věcech, které se týkají lidí konkrétně v Hradci Králové nebo v Královéhradeckém kraji. A to je zastropování cen plynu a další postup ohledně energií. Je to důležitý signál, že Česká republika je dobrým koordinátorem, a může to být i příslib do budoucna.

V ledna přivezu na Broumovsko řadu odborníků a budeme se bavit o tom, co dál uděláme pro ochranu tamních kostelů.
Tomáš Zdechovský, europoslanec (KDU-ČSL)

Na co se těšíte v roce 2023, pane poslanče?
Osobně se těším, že letošní rok bude určitě lepší než ten předchozí. Cítím tu naději, už nemáme roušky a už se tolik neočkujeme, věřím, že tohle ustupuje. A já pevně věřím, že opravdu tento rok se podaří najít nějakou vizi pro Ukrajinu, a že válka skončí. A čím jsem starší, tím víc si uvědomuji, že nejdůležitější hodnotou je prostě zdraví.

Čtěte také

Vy jste optimista. Pomáhá vám to v politice, takový zdravý pohled na svět a na život?
Spíš mi to pomáhá se z těch věcí nezbláznit. Mnoho lidí má často sklony třeba utíkat k alkoholu nebo být prostě odtažitý od světa, nemít rád lidi. Kdo mě zná, tak ví, že do posledního dne, dokud budu mít mandát, tak ho využiji k tomu, abych nějaký věci posunul a měnil.

Čemu konkrétně se budete chtít věnovat v novém roce tady v České republice?
Teď prozradím něco, co jsem ještě nikomu neřekl, ale během ledna přivezu řadu odborníků z České republiky i ze zahraničí na Broumovsko a chceme se bavit o tom, co uděláme dál z hlediska propagace a ochrany broumovských kostelů. Podařilo se dostat všechny kostely na seznam národních kulturních památek, což je nejvyšší ochrana. Podařilo se nám sehnat už 150 milionů na jejich opravy a daří se nám shánět i další peníze. Takže teď se chceme rozhodnout, jestli půjdeme cestou UNESCO u těchto nádherných architektonických staveb, nebo půjdeme cestou nějaké evropské propagační známky nebo evropské ochrany. A krásně to propojíme s kandidaturou Broumova na Evropské město kultury.

Čtěte také

Který z těch kostelů je vaším nejoblíbenějším?
Já miluji Vernéřovice. Protože to byl první kostel, do kterého jsem na Broumovsku vstoupil. Dnes už jsou Vernéřovice opravené, ale musím říct, že každý z těch kostelů má své charisma. A pojedete do Broumova, tak se koukněte na faru, kde jsme otevřeli unikátní fresku ze 13. století, která je přístupná všem každý den od rána do večera. Jeďte se kouknout, co je to za nádheru. A podobných pokladů tam bude zpřístupněno, věřím, v příštích letech, ještě daleko více.

Měl byste na závěr nějaký vzkaz nebo poselství do roku 2023?
Myslím, že lidé v České republice by se měli více usmívat, měli by více věřit ve vítězství, protože potom to vítězství uvěří v ně. Já pevně věřím, že máme v České republice spoustu šikovných lidí a v Královéhradeckém kraji, jak po něm jezdím, je těch šikovných lidí velká kumulace. Tak pojďme ukázat, že dokážeme život prožít radostně a bez toho, aniž bychom se hádali a museli nadávat na svět.

Jakub Schmidt a Tomáš Zdechovský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Europoslanec Tomáš Zdechovský byl dnes naším hostem. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související