Makronky, rozkoš v puse i cukrářská maturita. Záleží na kvalitě surovin a trouba je největší oříšek

19. listopad 2022

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:50 Rozhovor s herečkou Valerií Zawadskou
  • 04:51 Radka Svatošová poví, jaké bylinky mohou pomoci proti virózám
  • 09:07 Včelařka Ivana Šabaková a význam propolisu pro naše zdraví
  • 13:24 Makronky a cukrářka Radka Luňáková
  • 18:00 Podzimní módní trendy v pánské módě
  • 22:14 Jak udělat první dojem poradí expertka na image a oblékání Dáša Kašparová

Vánoce se blíží a někteří se už dali do pečení cukroví, především perníčků. A ti zdatnější se možná budou chtít pustit do něčeho složitějšího. Pavla Kindernayová se proto vydala za Radkou Luňákovou, která patří k nejznámějším cukrářkám u nás. A je považována na nekorunovanou královnu makronek.

U trouby nedokáži detailně poradit konkrétní teplotu. Všechny hospodyňky vědí, že každá trouba peče jinak.
Radka Luňáková, cukrářka a nekorunovaná královna makronek

Jak tedy na ně, na makronky?
Jsou jedním z nejsložitějších cukroví. Začala jsem u toho nejsložitějšího, protože se potřebujete na ten francouzský recept dokonale soustředit. V myšlenkách vás to nepouští vůbec nikam jinam. Makronky vždy poznají, když začnete myslet na něco jiného.

Čtěte také

Na makronkách se údajně může pokazit úplně všechno.
Je to tak. Hodně záleží na kvalitních surovinách a pomůckách, pečící trouba je potom ten největší oříšek. U trouby nedokáži detailně poradit konkrétní teplotu. Já jsem začínala při nějakých 150 stupních po dobu 12 minut. Ale všechny hospodyňky vědí, že každá trouba peče jinak.

Často se stává, že trouby se zahřejí a teplota uvnitř potom neodpovídá tomu, co máme přesně nastaveno. Trouby jdou do vyšších teplot a to potom může makronky ničit.

Čtěte také

Nesmíme ani větrat a otevírat troubu při pečení, jsem slyšela.
Někdy jsou tyto věci trošku pověry. Ale něco na tom je. Makronky totiž především vždy poznají, když se venku změní počasí. A to nemáte šanci nijak ovlivnit. Takže úplně nejkrásnější makronky bývají při přechodu jara do léta a potom při změně podzimu do zimy. Když se počasí při tom přechodu ustálí.

Ale jakmile se venku začne tvořit vlhkost, je to problém. Uděláte první várku makronek, pak začne pršet a další makronky vám popraskají.

Údajně, pokud kousneme do makronky, tak musíme cítit rozkoš. Pokud ji necítíme, potom to není pravá makronka.
Dodnes se často například na trzích setkáváme s tím, že lidé uvidí makronky a řeknou, to je strašně tvrdé a sladké. To nám nechutná. A my je často dáme ochutnat a oni potom často odchází s pocitem, že poprvé v životě ochutnali pravou makronku.

Čtěte také

Z počátku jsem s tím hodně bojovala. Protože byl trend chemických makronek. Kdy je to nějaká směs, kterou smícháte s vodou a po upečení vám vznikne skořápka. A když přidáte smetanu, tak vám vznikne i krém uvnitř. A to potom chutná tak, jak lidé popisují a chutnají všechny makronky stejně. Jen mají rozdílné barvy.

Důležitá je koncentrace při pečení. A vždy říkám, nelze u makronek dělat jako u českého pečení vše od oka. Známe hrníčkové recepty, ale to u makronek neplatí. Tady opravdu potřebujete mít přesnou váhu, cukrářský teploměr a ideálně kuchyňský robot, který důkladně vyšlehá sníh.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související