Za tajemstvím makronek odjela do Francie. Pak vyhrála Živnostníka roku v Královéhradeckém kraji

7. únor 2018

Představíme vám zajímavou a úspěšnou osobnost našeho regionu - vítězku soutěže Živnostník roku v Královéhradeckém kraji za rok 2017 - Radku Luňákovou z Černilova. V celostátním finále se umístila v první sedmičce. 

K jejímu ocenění přitom nevedla úplně jednoduchá cesta. Svou původní - kancelářskou práci musela opustit a vrhla se na cukroví.

„K makronkám mě přivedla životní situace. Ve chvíli kdy byl synovi diagnostikován dětský autismus středního stupně, tak mi nezbývalo, než hledat nějakou jinou alternativu. Nešlo se vrátit na mé běžné pracovní místo. Museli jsem se přizpůsobit synovým potřebám. A já jsem se z toho potřebovala nějak dostat, jako máma," vysvětluje Radka Luňáková.

A doplňuje: „Celý život jsem milovala Francii. A tak tohle bylo pro mne vlastně takové vysvobození. Makronky jsou považovány v cukrářství za jednu z nejtěžších dovedností v řemesle. Mě se začaly prostě dařit, začaly všem chutnat. A tak se to postupně rozjelo."

Makronky Radky Luňákové

Z kanceláře do kuchyně

Ve Francii je jistě spousta laskomin a specialit. Proč Radku napadly zrovna makronky?

„Když jsme se s manželem rozhodovali, jestli tu cukrařinu začít dělat jako zaměstnání, tak mi tady v České republice nebyl pořádně nikdo schopen poradit jak na ně. Jak na makronky. Rozhodla jsem se vydat přímo do Francie za mistry cukráři. V tamní cukrářské škole jsem si udělala certifikovaný kurz přímo na makronky," říká Radka Luňáková.

Čtěte takéMakronky Malý Princ

Bylo obtížné získat kontakty na ty pravé francouzské mistry cukráře?

„Já to prostě v životě tak mám. Když si vezmu něco do hlavy, tak se na to vrhnu celá. Jak jsem se rozhodla, že pojedu do Francie, tak jsem s pomocí počítače během hodiny získala kontakty přímo na školu, která provádí tyto cukrářské kurzy, následně letenky a ubytování. Já to prostě dotáhnu do konce," usmívá se Radka.

Makronky Radky Luňákové

Dostala tedy ve Francii ony důležité informace, které jí chyběly a které potřebovala?

„Já jsem je přímo oslovila s tím, že potřebuji vědět ty triky a fígle, v čem spočívá tajemství lahodných makronek. Já jsem základy a recepty měla. To jsem si již osahala. Ale oni mi opravdu pomohli dotáhnout takové ty potřebné detaily," uzavírá rozhovor Radka Luňáková, vítězka soutěže Živnostník roku v Královéhradeckém kraji za rok 2017.

autoři: Milan Baják , kud
Spustit audio

Související