Zapečené palačinky s tvarohem. Italové mají pizzu a Francouzi palačinky, které berou velmi vážně

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Italové mají pizzu a Francouzi palačinky, které berou velmi vážně (ilustrační foto)
0:00
/
0:00

Ve Francii si můžete koupit palačinky ve stánku na náměstí, na trhu, na pouti anebo v jedné z mnoha specializovaných restaurací v takzvaných crêperie. Francouzi berou palačinky vážně, není to jen pamlsek. Dokonce by se dalo říct, že Italové mají pizzu a Francouzi palačinky.

Palačinky nemusíte připravovat jen z pšeničné mouky, mohou být i z kaštanové nebo pohankové. Výborné jsou také ze žitné mouky. Každá mouka má ale jiné parametry.

Suroviny:
500 ml mléka, 2 vejce, 240 g polohrubé mouky, 1 polévková lžíce cukru, olej, sůl, máslo
Nápň:
250 g jemného tvarohu, 1 vejce, 2 polévkové lžíce cukru moučka, rozinky, citrónová kúra, 1 vanilkový cukr
Omáčka:
250 ml zakysané smetany, 100 ml mléka, 2 vejce
Postup:
V míse rozmícháme mléko, vajíčka, mouku, jednu lžíci cukru a špetku soli.
Vymícháme hladké těsto bez hrudek a necháme dvacet minut odstát.
Pak postupně upečeme na pánvi palačinky.
V míse promícháme tvaroh, vajíčka, krystalový a vanilkový cukr a citrónovou kúru.
Palačinky naplníme tvarohovou náplní a položíme do máslem vymazané mísy.
Vajíčka rozšleháme se zakysanou smetanou a mlékem. Touto omáčkou přelijeme palačinky a zapékáme v troubě přibližně čtvrt hodiny do zlatova.

Když půjdete do palačinkárny, budete si moc vybrat z celé řady zajímavých variací. Nejdřív se podává slaná varianta „galette“ a pak sladká jako dezert „crêpe“.

Italové mají pizzu a Francouzi palačinky, které berou velmi vážně (ilustrační foto)

Stejně jako v pizzerii, ani v crêperie nesmí chybět na jídelním lístku klasiky, ke kterým se následně připojí speciality podniku. Přiobjednat si ke slané variantě můžete také malý hlávkový salát s hořčičnou zálivkou. K pití se tradičně podává, a do drobných hrnečků nalévá, fermentovaný nápoj z jablek cidre.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

3 x Hurvínkovy příhody

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka