Zapečené palačinky s tvarohem. Italové mají pizzu a Francouzi palačinky, které berou velmi vážně
Ve Francii si můžete koupit palačinky ve stánku na náměstí, na trhu, na pouti anebo v jedné z mnoha specializovaných restaurací v takzvaných crêperie. Francouzi berou palačinky vážně, není to jen pamlsek. Dokonce by se dalo říct, že Italové mají pizzu a Francouzi palačinky.
Palačinky nemusíte připravovat jen z pšeničné mouky, mohou být i z kaštanové nebo pohankové. Výborné jsou také ze žitné mouky. Každá mouka má ale jiné parametry.
Suroviny:
500 ml mléka, 2 vejce, 240 g polohrubé mouky, 1 polévková lžíce cukru, olej, sůl, máslo
Nápň:
250 g jemného tvarohu, 1 vejce, 2 polévkové lžíce cukru moučka, rozinky, citrónová kúra, 1 vanilkový cukr
Omáčka:
250 ml zakysané smetany, 100 ml mléka, 2 vejce
Postup:
V míse rozmícháme mléko, vajíčka, mouku, jednu lžíci cukru a špetku soli.
Vymícháme hladké těsto bez hrudek a necháme dvacet minut odstát.
Pak postupně upečeme na pánvi palačinky.
V míse promícháme tvaroh, vajíčka, krystalový a vanilkový cukr a citrónovou kúru.
Palačinky naplníme tvarohovou náplní a položíme do máslem vymazané mísy.
Vajíčka rozšleháme se zakysanou smetanou a mlékem. Touto omáčkou přelijeme palačinky a zapékáme v troubě přibližně čtvrt hodiny do zlatova.
Když půjdete do palačinkárny, budete si moc vybrat z celé řady zajímavých variací. Nejdřív se podává slaná varianta „galette“ a pak sladká jako dezert „crêpe“.
Stejně jako v pizzerii, ani v crêperie nesmí chybět na jídelním lístku klasiky, ke kterým se následně připojí speciality podniku. Přiobjednat si ke slané variantě můžete také malý hlávkový salát s hořčičnou zálivkou. K pití se tradičně podává, a do drobných hrnečků nalévá, fermentovaný nápoj z jablek cidre.
Související
-
Jemné francouzské palačinky s karamelovým máslem. Velké, tenké, sladké i slané, ale pokaždé výtečné
Ve Francii si můžete koupit palačink ve stánku na náměstí, na trhu, na pouti anebo v jedné z mnoha specializovaných restaurací v takzvaných crêperie.
-
Recepty na zdravé ječné lívance, pohankové palačinky a ovesnou kaši s jablky a tvarohem
Ing. Barbora Hernychová ví jak zdravě a chutně vařit. Zdraví začíná v naší trávící soustavě. Proto má pro vás tři zajímavé recepty. Vyzkoušejte je, určitě nebudete litovat!
-
Celozrnné palačinky s jablečným pyré (od paní Magdy z...
Ingredience: 2 hrnky špaldové jemně mleté mouky, 2 hrnky jemně mleté ječné mouky, 1/2 hrnku pohankové mouky, studená voda dle potřeby (1-1,5 litru), olej, 2 jablka...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.