Čokoládové desatero. Jak si tohle pokušení co nejvíc vychutnat, podle čeho vybírat a jak skladovat

20. říjen 2020
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy chlapec, čokoláda, nutela, nezdravé stravovací návyky, sladkosti

Hořkosladké pokušení v podobě čokolády způsobuje slastné chvíle. Čokoláda prospívá zdraví, a čím je temnější, tím je kvalitnější. Abyste si čokoládu doma co nejvíc vychutnali, sestavili jsme pro vás společně s odborníky čokoládové desatero.

Čtěte také

Odborník Lukáš Koudelka ze společnosti Jordi's chocolate hovoří v naší radioporadně na jedno jediné téma: Čokoláda.

V létě roku 2010 založili Jiří Stejskal a Lukáš Koudelka v Hradci Králové „Salón čokolády - Jordi's chocolate". Po usilovné práci a vzdělávání sebe i zákazníků v oblasti opravdové čokolády se jim podařilo počátkem roku 2012 vybudovat malou manufakturu na výrobu čokolády od kakaového bobu po tabulku.

Nad čokoládovými bonbóny se sbíhají sliny (ilustrační foto)

Od konce první republiky jsou první, kdo se o něco takového pokouší. Podařilo se jim tak alespoň trochu vrátit čas čokolády a nabídnout produkt vytvořený s láskou a péčí v Čechách, v samém středu Evropy.

Název čokoláda

A jedna zajímavost. Odkud se vlastně vzal název kakao nebo čokoláda? Označení kakao pochází ze slova kakawa z řeči mexického národa Olmeků, kteří jím označovali kakaovník a jeho plody.

Lukáš Koudelka a Jiří Stejskal před obchodem s čokoládou

Naproti tomu čokoláda pochází z aztécké kultury, a vznikla ze slova xocoatl (xococ = kyselý, atl = voda). A jelikož byl pro Evropany výraz těžko vyslovitelný, přizpůsobili si jej na čokoláda.

Čokoládové desatero:

1) Prostudujte si údaje na obalu a zjistěte, kolik procent kakaa a kolik třtinového cukru obsahuje. Čím víc kakaa, tím líp

Čtěte také

2) Vybírejte raději v některé z butikových čokoládoven, kde nabízí výrobky z manufaktury

3) Čokoládu skladujte v suchu, ideální rozmezí teplot je od 6 do 18 stupňů. Kvalitu pochoutky zhoršuje střídání teplot a vlhkost

4) Po rozbalení z tenkého alobalu ji skladujte v tmavé dóze nebo patentní sklenici. Uchráníte ji od plísní a vstřebání nechtěných pachů. A nedávejte čokoládu do lednice

Čtěte také

5) Chraňte čokoládu před světlem, na něm vám čokoláda zešedne, krystalizuje a její chuť se mění k horšímu

6) Nedávejte čokoládu do mrazničky. Když nemáte jinou volbu, uložte ji do vakuové nádoby. Před konzumací ji přendejte do chladničky a nechte rozmrazit, poté ji teprve dopřejte pokojovou teplotu, aby se z kakaového másla uvolnily všechny vůně a chutě. Pralinky do mrazáku nedávejte vůbec

7) Kvalitní čokoláda křupne. Opravdu dobrou čokoládu poznáte podle toho, že je tvrdá a při rozlomení ostře křupne. Čím více obsahuje kakaa, tím více křupne

Čtěte také

8) Čokoládu nechte rozpustit na jazyku, nejlépe si ji tak vychutnáte. Pokud je dílek vyšší, trochu ho rozkousejte a pak nechte rozpustit na jazyku. Kvalitní čokoláda zanechá v ústech alespoň 20 vteřin příjemnou chuťovou stopu

9) Abyste měli v ústech čistou chuť, vypijte doušek vody nebo si kousněte jablka nebo chleba

10) Čokoládu si užívejte v klidu, v čistém prostředí, bez hluku, bez prachu, bez zápachu a ideálně s někým, koho máte rádi, anebo kdo je vám sympatický

Lada Klokočníková a Lukáš Koudelka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu o čokoládě si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

Spustit audio

Související