Recept na čokoládový dort s chilli od Jany Středové ze Smiřic. Krásně vypadá a ještě víc chutná

19. červenec 2018

V našem prázdninovém putování s Habadějem navštěvujeme místa, kde se dobře vaří a peče. Ve Smiřicích jsme navštívili kavárnu u Fidly, která je také oblíbenou zastávkou cyklistů na Labské stezce, kde často nabírají čerstvé síly.

Lehká, letní jídla v kavárně u Fidly ve Smiřicích doplňuje rozmanitý výběr sladkostí, které tam ke kávě můžete ochutnat. Paní Jana Středová je peče opravdu s láskou a také se zaměřuje především na sezonní ovoce.

Smiřice jsou město sice nevelké, ale s velkými unikáty. A lidem se tam žije dobře

Skvostný strop zámecké kaple Zjevení Páně

Nevelké, přesto unikáty oplývající město. Takové jsou Smiřice ležící nedaleko silnici z Hradce Králové do Jaroměře a dále do Náchoda. Lidé tam prý mají všechno, co potřebují. Proto se jim ve Smiřicích dobře žije. Pravdou je, že v městě s asi třemi tisíci obyvateli si na své přijdou i turisté. 

Po dobrém jídle stačí jen přejít silnici a doslova po pár krocích si můžete prohlédnout barokní kapli Zjevení Páně, která je od roku 1995 národní kulturní památkou. V roce 1971 byla kaple odsvěcena a mezi lety 1975 a 2004 několikrát restaurována. Slavný houslista Jaroslav Svěcený si ji oblíbil pro její úžasnou akustiku a každoročně se tady konají Smiřické svátky hudby.

Tip na dobroty Jany Středové nám přišel od posluchačky paní Hrochové, která chválila nejen sladkosti, ale i milý personál. Ve Smiřicích jsme se proto zdrželi a upekli si něco sladkého.

Jana Středová ze Smiřic se svým čokoládovým dortem

Dort s chilli jsme ozdobili malinami, ostružinami a nechyběly ani květy zahradních kopretin i měsíček lékařský. Dort krásně vypadal a ještě víc chutnal.

Upéct se dá i bezlepkově, poslechněte si recept!

autoři: Milan Baják , Blanka Malá
Spustit audio

Související