Vepřová pečeně plněná sýrem a ořechy /Střední škola potravinářská Smiřice/ 14.4.2007
Suroviny:
800 g vepřové pečeně nebo kýty, máslo, 250 g smetany, 2 lžíce šery, 100 g plísňového sýra, 100g malých žampiónů, 75 g mletých lískových oříšků, lžíce tymiánu, majoránka, sůl, pepř.
Postup:
Na pánvi opražíme mleté oříšky a necháme vychladnout. Žampióny pokrájíme na tenké plátky a dusíme na lžíci tuku tak dlouho, dokud se tekutina nevypaří.
Sýr nakrájíme na kostky a smícháme s praženými ořechy a žampióny.
Přidáme tymián, majoránku a vše dobře promícháme, osolíme a opepříme.
Vepřovou pečeni nařízneme po délce tak, abychom vytvořili kapsu. Tuto kapsu naplníme směsí sýra a ořechů, řez uzavřeme pomocí párátek nebo sešijeme.
Při mírné teplotě opékáme ze všech stran asi třicet minut.
Pečeni vyjmeme a připravíme šťávu.
Šťáva: výpek uvedeme do varu s vínem a smetanou a za vysoké teploty necháme trochu vysmahnout. Nakonec přidáme sůl a pepř.
Z pečeně vyjmeme párátka a nakrájíme šikmo na plátky. Přelijeme omáčkou a podáváme.
Vaříme s Habadějem v sobotu 14.4.2007 v 11:10 hodin.
DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ A ZDENA KABOURKOVÁ
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.