S vařečkou na cestách - po stopách Českých královen. Hradecké čokoládové dortíky
Každou prázdninovou sobotu jsme se vydávali po stopách českých královen - a dnes naše putování uzavřeme. Co jsme si nechali jako poslední zastavení? Kam se podíváme?
Do města, které používá znak v současné ustálené podobě s následujícím heraldickým blazonem: „Červený štít s vlevo hledícím stříbrným dvouocasým lvem se zlatou korunou, zlatým jazykem a zlatými zuby a drápy, který drží v předních tlapách zlaté písmeno G.“
Tentokrát jsme si prošli město ležící na soutoku Labe s Orlicí - Hradec Králové
Kdo a komu toto město věnoval i to jak vznikl název města - nám řekla koordinátorka cestovního ruchu cestovního ruchu z Magistrátu města paní Iva Simonová, která nám také poradila, co bychom rozhodně neměli vynechat, pokud si budeme chtít Hradec Králové prohlédnout.

A když jsme si město prošli - zašli jsme si do hotelu U Královny Elišky, kde na nás čekal kuchař Jan Hladný - ten nám nabídl - kachní játra s jablky, rajčatovou polévku, kuřecí prsa s kroupovým rizotem, těstoviny s rajčaty a pochutnali jsme si na dobrotě, kterou znali už naši předkové - ochutnali jsme hradecké dortíčky.
Líbí se vám naše nabídka? Pak přijměte naše pozvání. Na výlet i ke stolu vás zve Zdena Kabourková.
Hradečtí měšťané měli jaksepatří mlsné jazýčky
To zajisté věděla i paní Anuše Kejřová, majitelka hradecké kuchařské školy, provozované už koncem 19. století. Vymyslela recept na miniaturní dortíčky, které by se nemusela stydět předložit ani „hradecké“ královně Elišce Rejčce (13. a 14. století), pokud by ovšem měly obě dámy šanci se setkat. Nechali jsme se inspirovat, a také naše minidortíky stojí za to.

Hradecké čokoládové dortíky
Suroviny:
4 vejce
10 dkg másla
5 dkg rostlinného tuku
15 dkg moučkového cukru
15 dkg hrubé mouky
12 dkg strouhané čokolády
lžička jemně strouhané citrónové kůry
pikantní zavařenina
loupané mandle
na polevu: tmavá čokoláda
33% šlehačka
rum
Žloutky s tukem, cukrem a citrónovou kůrou utřete do zhoustnutí. Pak postupně po lžicích přidávejte do žloutkového krému další ingredience - čokoládu, pevný sníh ušlehaný ze čtyř bílků spolu se špetkou soli a hrubou mouku. Těsto nalijte na dobře vymazaný a moukou vysypaný plech s vyššími okraji a upečte v mírně vyhřáté troubě. Z vychladlého plátu vykrajujte koblihovým kroužkem malé dortíky, které potřete pikantní zavařeninou (šípkovou, angreštovou, rybízovou apod.) a nakonec polijte hustou čokoládovou polevou. Tu připravíte, když do kotlíku rozlámete tabulku tmavé čokolády na vaření, přidáte dvě lžíce rumu a kelímek šlehačky a za stálého míchání ohřejete ve vodní lázni.
Do ještě vlažné polevy na povrchu dortíků urovnejte bílé mandličky. A ještě bonus navrch: těsto, které nám zbude po vykrájení dortíků, rozdrobte, zakropte rumem nebo griotkou a zředěnou pikantní zavařeninou, promíchejte a směs upěchujte do nádoby s rovným dnem, vyloženým pečicím papírem. Zatěžkejte, dejte vychladit a druhý den krájejte podlouhlé řezy a ozdobte je šlehačkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.