Čokoláda patří mezi nejoblíbenější sladkosti na světě. Jak ale poznat tu kvalitní? Poradíme vám
Blíží se čas Vánoc, pečení nebo jen tak mlsání dobrot, které si jinak nedopřejeme. Mezi ně patří i sušené ovoce, oříšky či čokoláda. Původně měla formu tekutého, kořeněného, hořkého a ne příliš chutného nápoje. Dnes si ji dopřáváme v pevné podobě a v nepřeberném množství příchutí. Ve vánočním období se nejeden recept na cukroví bez ní neobejde. Jak ale poznat, že čokoláda je opravdu „čokoládová"?
Ing. Hana Střítecká z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany a ředitelka spolku Fér potravina v naší radioporadně: Jak poznat kvalitní čokoládu? Testujeme sušené ořechy a ovoce.
Označení na obalech podle předpisů
Hořké, mléčné či s přízviskem extra se čokolády rozlišují podle minimálního množství kakaové sušiny. Přesné procento musí být na obalu vždycky uvedeno. Pro hořkou čokoládu platí minimální obsah celkové kakaové sušiny 35 procent. Čokoládu můžeme považovat za opravdu kvalitní, obsahuje-li alespoň 50 procent.
Čtěte také
25 procent celkové kakaové sušiny pak stačí pro označení mléčná čokoláda včetně obsahu mléčného tuku (min. 3,5 procent). Pokud byl do čokolády přidán rostlinný tuk, musí být na obalu zřetelně uvedeno, že „vedle kakaového másla obsahuje rostlinné tuky" s dodatkem daného druhu rostlinného tuku.
Výrobky, které tyto podmínky nesplní, nesmí být nazvány čokoládou! Obvykle jsou na obalech popisovány jako „pochoutky" nebo „cukrovinky".
V poslední době se na obale můžeme setkat i s označení UTZ. Jedná se o mezinárodní certifikaci a označení pro trvale udržitelné pěstování kávy, kakaa a čaje.
Co tedy v čokoládě najdeme?
Opravdu kvalitní hořká neboli pravá čokoláda obsahuje jen kakaové máslo, kakaovou hmotu a cukr. Mléčná čokoláda pak minimálně 30 procent kakaových a 14 - 25 procent mléčných součástí a bílá minimálně 25 procent kakaového másla a 25 procent mléka.
Dalším oblíbeným sortimentem je sušené ovoce, semínka a oříšky. Tyto potraviny by se měly v našem jídelníčku čas od času objevit. Obsahují totiž zdravější nenasycené tuky, řadu vitamínů, minerálních látek a velmi potřebnou vlákninu.
Na co si dát pozor a nezapomínat?
Sušené ovoce je ne vždy pouze sušené, velmi často bývá proslazováno a banány se dokonce i smaží. Takže je potřeba si uvědomit, že pak takto přijmeme velké množství cukru a energie. Rozhodně by tedy nemělo nahrazovat ovoce čerstvé.
Čtěte také
Alergické reakce - suché skořápkové plody patří mezi základní alergeny, které se musí u potravin a pokrmů uvádět, stejně tak oxid siřičitý E220, kterým bývá ošetřené sušené ovoce.
Na pozoru bychom měli být i před mykotoxiny, tedy plísněmi, které mohou způsobit potíže i zcela zdravému člověku. Bohužel rozpoznat je nelze na první pohled.
U ořechů může být ještě problém žluknutí, zejména jsou li v nabídce obchodu už nějakou dobu, ale to bychom podle vůně měli poznat.
Jak si vybrat?
Je dobré si výrobky prohlédnout, zda nejsou orosené, není poškozen obal, nemají známky plísně , případně zda nejsou viditelné pavučinky nebo „prach" od škůdců, kteří se v těchto výrobcích taktéž objevují.
Aplikace FÉR potravina je ke stažení zdarma v Google Play nebo App store.
Obecně platí, že pokud najdete v sáčku nějaké kusy napadené plísní, určitě nekonzumujte další kousky z balíčku, přestože na nich plíseň nevidíte. Je téměř na sto procent jisté, že jsou rovněž zasažené. Všímejte si i "seschlosti" plodů. Ty velmi seschlé mohou ležet u prodejce delší dobu a jejich chuť pak bude žluklá nebo nahořklá.
Případně hledejte na obale certifikát IFS, který je zaměřený především na zabezpečení zdravotně nezávadných potravin.
Celou radioporadnu s Ing. Hanou Stříteckou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:
Související
-
Bílá čokoláda není čokoláda. Evropané ji ale milují
Potravinářské normy jsou neúprosné. Aby čokoláda byla hodna svého jména, musí obsahovat alespoň nějaké procento kakaového prášku. Bílá čokoláda tedy není čokoládou.
-
Práce plná dobrot. Čokolatiéři párují čokoládu s ovocem i vínem
Čokoláda vybízí k experimentování. Lze ji kombinovat s ovocem, oříšky nebo bylinkami, vyrábí se z ní pralinky, lanýže a neodolatelné náplně.
-
Jak si vychutnat čokoládu? Dodržujte čokoládové desatero
Hořkosladké pokušení v podobě čokolády způsobuje slastné chvíle. Čokoláda prospívá zdraví, a čím je temnější, tím je kvalitnější. Co poradili odborníci?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka