Lososový krém s koprem. Netradiční spojení různých chutí a barev do lahodnosti úžasné polévky
Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje její břišní část, která je také šťavnatější. Obsah tuku se ale například s vepřovým masem opravdu nedá srovnat.
- filet lososa bez kůže a kostí 300 g
- 1 l rybího nebo zeleninového vývaru
- 5 brambor
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- smetana ke šlehání 33 % - 125 ml
- kopr
- smetanový sýr
Navíc je tato ryba zdrojem dobře stravitelných bílkovin, nenasycených mastných kyselin omega 3, vitaminů skupiny B a D a dále minerálů jako selen, draslík a další.
O příznivém vlivu lososa a celkově ryb na naše zdraví není třeba žádných dalších debat.
V průběhu let se mění názory odborníků na spoustu potravin. Některé dříve doporučované jsou dnes diskutabilní a naopak.
S vědeckým výzkumem se také zpřesnily hodnoty zastoupení vitamínů a minerálů v různých potravinách. Ovšem jedním z mála jídel, které stále vévodí zdravému jídelníčku, zůstávají polévky.
Tak dobrou chuť!
Postup:
Cibuli zpěňte na másle. Když je průsvitná, přidejte i nakrájenou mrkev a brambory a pár minut opékejte za občasného míchání. Pak do hrnce přidejte vodu či vývar, osolte a opepřete, a vařte deset minut.
Lososa bez kůže, nakrájíme ho na kostky a na pánvi opečeme na trošce másla. Pár kousků si odložíme stranou na dozdobení. Zbytek lososa přidáme do polévky, osolíme ji, opepříme dle chuti a zjemníme smetanou ke šlehání, 1 lžící krémového sýra. Dochutíme nasekaným koprem.
Polévku jen chvíli provaříme a pak vše přendáme do mixéru a rozmixujeme do hladkého krému.
Složení polévky procházelo obměnami po celý rok. Zatímco na podzim a v zimě to byly spíše hutnější polévky luštěninové a zeleninové, v jarních měsících, kdy už zásoby docházely, se do polévek přidávaly první jarní bylinky a planě rostoucí zelené natě, které zároveň doplňovaly vitamíny a minerály, které člověk po zimě potřebuje.
Jak polévka pomáhá tělu
Makrobiotici, kteří mají polévku ve svém každodenním jídelníčku, ji velmi cení pro to, že organizmus zahřívá, uvolní, dodá mu potřebnou energii a cenné minerální látky i vitamíny na celý den. I oni ji nejednou servírují na svůj stůl již zrána jako zdravou a dobrou snídani.
Související
-
Losos v koprové omáčce. Dejte šanci netradiční kombinaci, kopr odpradávna patří do české kuchyně
Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje její břišní čás.
-
Rybí špíz s pórkem a citronem. Losos je krásná ryba a její barevnost na špejli ještě víc vynikne
Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje její břišní část.
-
Polévka je grunt a nikdy neuvaříte dvakrát stejnou. Receptů je nespočet, vraťte se k těm od babiček
V průběhu let se mění názory odborníků na potraviny. Některé doporučované jsou dnes diskutabilní. Jedním z mála jídel, které stále vévodí zdravému jídelníčku, jsou polévky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka