Lososový krém s koprem. Netradiční spojení různých chutí a barev do lahodnosti úžasné polévky

Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje její břišní část, která je také šťavnatější. Obsah tuku se ale například s vepřovým masem opravdu nedá srovnat.

Ingredience
  • filet lososa bez kůže a kostí 300 g
  • 1 l rybího nebo zeleninového vývaru
  • 5 brambor
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • smetana ke šlehání 33 % - 125 ml
  • kopr
  • smetanový sýr

Navíc je tato ryba zdrojem dobře stravitelných bílkovin, nenasycených mastných kyselin omega 3, vitaminů skupiny B a D a dále minerálů jako selen, draslík a další.

O příznivém vlivu lososa a celkově ryb na naše zdraví není třeba žádných dalších debat.

V průběhu let se mění názory odborníků na spoustu potravin. Některé dříve doporučované jsou dnes diskutabilní a naopak.

S vědeckým výzkumem se také zpřesnily hodnoty zastoupení vitamínů a minerálů v různých potravinách. Ovšem jedním z mála jídel, které stále vévodí zdravému jídelníčku, zůstávají polévky.

Tak dobrou chuť!

Postup:
Cibuli zpěňte na másle. Když je průsvitná, přidejte i nakrájenou mrkev a brambory a pár minut opékejte za občasného míchání. Pak do hrnce přidejte vodu či vývar, osolte a opepřete, a vařte deset minut.
Lososa bez kůže, nakrájíme ho na kostky a na pánvi opečeme na trošce másla. Pár kousků si odložíme stranou na dozdobení. Zbytek lososa přidáme do polévky, osolíme ji, opepříme dle chuti a zjemníme smetanou ke šlehání, 1 lžící krémového sýra. Dochutíme nasekaným koprem.
Polévku jen chvíli provaříme a pak vše přendáme do mixéru a rozmixujeme do hladkého krému.

Složení polévky procházelo obměnami po celý rok. Zatímco na podzim a v zimě to byly spíše hutnější polévky luštěninové a zeleninové, v jarních měsících, kdy už zásoby docházely, se do polévek přidávaly první jarní bylinky a planě rostoucí zelené natě, které zároveň doplňovaly vitamíny a minerály, které člověk po zimě potřebuje.

Jak polévka pomáhá tělu

Makrobiotici, kteří mají polévku ve svém každodenním jídelníčku, ji velmi cení pro to, že organizmus zahřívá, uvolní, dodá mu potřebnou energii a cenné minerální látky i vitamíny na celý den. I oni ji nejednou servírují na svůj stůl již zrána jako zdravou a dobrou snídani.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka