Kostel svatého Jakuba v Dolní Olešnici s unikátní sgrafitovou výzdobou prochází velkou opravou

10. říjen 2020 08:45

Kostel svatého Jakuba v Dolní Olešnici postupně opravují řemeslníci. Po částech dávají do pořádku stavbu ze 16. století, která je mezi podobnými památkami unikátní. Má totiž vzácnou sgrafitovou výzdobu. Letos pracují na obnově ohradní zdi, která byla v havarijním stavu. 

Kostel svatého Jakuba v Dolní Olešnici pravděpodobně postavil známý renesanční architekt Carlo Valmadi. Postupem času ale stavba chátrala. Před několika lety se dočkala nejnutnějších oprav, letos se dostalo i na ohradní zeď.

Čtěte také

Podle faráře Stanisława Sikory byla ve velmi špatném stavu.
„Už to nevydržely. Protože tam je nápor země a hlíny na onu zeď. To není jen, že stojí samotná zeď. Takže se tam tohle muselo řešit."

Památkářka Vladimíra Paterová říká, že peníze na opravu se podařilo sehnat jen díky tomu, že se zeď začala bortit.
„Bylo to už v havarijním stavu. Teprve až opravdu došlo ke zřícení části zdi a ohrožení lidí, kteří chodí na hřbitov, došlo k tomu, že se nám podařilo sehnat peníze na opravu zdi."

Při opravě památky tohoto typu dodržují řemeslníci přísná pravidla.

Čtěte také

Jak doplňuje dodavatel stavby Bohumil Antoš, musí pracovat se stejnými materiály, jaké byly kdysi použité při samotné stavbě kostela.
„Musí to být malta, která má nějaké vlastnosti s ohledem na materiál, jenž s ní spojujeme. Aby to nebyla malta, která ho zbytečně namáhá pevnostně, tlakově nebo vlhkostně. Zkrátka musí to být malta hodně podobná té, která tam byla předtím."

Ohradní zeď je v nejkritičtější části už opravená. Stejně jako samotný kostel.
„Kostel je teď ve stabilizovaném stavu. Protože se v předcházejících letech opravil krov a všechny statické poruchy, které byly ve vnějším zdivu. A vyměnila se střešní krytina za dřevěnou šindelovou."

Dolní Olešnice, opravy v areálu kostela sv. Jakuba

Jak dodává Vladimíra Paterová, opravou ohradní zdi kostela ale práce nekončí.
„Teď nás ještě čeká oprava márnice, která je součástí kulturní památky . Ta je postavena v ohradním zdivu hřbitova."

Čtěte také

Na opravu zdi naváže příprava na restaurování sgrafitové výzdoby a fasády.

A právě díky ní je kostel podle památkářky Marty Daňkové unikátní.
„Ta sgrafita jsou původně renesanční, byť už samozřejmě ne v autentické podobě, protože byly restaurována. A ta unikátnost spočívá v tom, že se nám v tomto případě sgrafitová výzdoba nachází na sakrální stavbě. S tím se moc často nesetkáváme."

Práce na opravě ohradní zdi kostela svatého Jakuba v Dolní Olešnici na Trutnovsku budou hotové do tří let.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související