Makovice kostela v Ruprechticích vydala poklad. Staletí staré schránky s poselstvím od našich předků

24. srpen 2020 10:00

V kostele sv. Jakuba Většího v Ruprechticích na Broumovsku objevili řemeslníci schránky s odkazem našich předků. Byly ukryté ve věži kostela, kterou právě opravují. A u jejich otevření nechyběla reportérka Jana Házová. 

Jiří Chotěborský z broumovské památkové péče se ujal onoho zodpovědného úkolu a vzal do ruky první z krabiček. Ta má na sobě pečetě a drká.
„Máme zde minci z roku 1722."

Čtěte také

Jak se ukázalo, kovové krabičky poznamenané letitou rzí a opatřené už téměř neznatelnými pečetěmi obsahovaly doslova poklady.

Byly celkem čtyři a podle faráře Martina Lanžiho tam těch vzácností bylo mnohem víc.
„Objevili jsme listinu, která vypovídá o požehnání kostela přímo Otmarem Danielem Zinkem. Máme zde hezkou medailonku opata Jana Nepomuka Rottera z poloviny 19. století. A v té nejmladší i největší schránce se dochovaly doklady jak z rekonstrukce kostela, což bylo v roce 1881. Jsou tam dokumenty jednotlivých cechů, které se na ní podílely. A ještě tam bylo něco z roku 1832. V obou těch případech z 19. století jsou i seznamy broumovsko břevnovských benediktýnů."

Čtěte také

Při otevření památných schránek nechyběl ani ředitel Muzea Broumovska Karel Franze. Ten si jejich obsah převezme a uloží do depozitáře.
„Zdá se, že ty předměty jsou ve velmi dobrém stavu. Takže dokumenty musíme opatrně narovnat, jak jsou teď srolovány. Nebude asi zapotřebí žádný odborný restaurátorský zásah. Budou tedy uloženy do krabice a v depozitáři Muzea Broumovska budou čekat na nějakou vhodnou příležitost, kdy budou moci být zase vystaveny."

Schránky byly nalezeny ve věži kostela, v takzvaném sanktusníku. Po opravě střechy budou do věže vloženy nové schránky, které tam budou čekat na další opravu. To může trvat dalších několik set let.

V kostele sv. Jakuba Většího v Ruprechticích na Broumovsku objevili řemeslníci schránky s odkazem našich předků
autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související