Kostel ve Zdobnici v Orlických horách už několik let opravuje obec. Kdy začne stavba sloužit lidem?

3. říjen 2020 10:20

Kostel Krista Dobrého Pastýře ve Zdobnici v Orlických horách už několik let opravují dělníci. Barokní památku tehdy koupila obec z jediného důvodu - chtěla stavbu zachránit a v budoucnu využít nejen na případné bohoslužby, ale i na společenská setkání. Opravy ale ještě nějakou dobu potrvají.

Kostel je stále ještě pod lešením, ale vypadá to, že oprava věže je již hotová.

„Je to tak. Práce na opravách věže, včetně osazení hodin, proběhly v loňském roce," říká Pavlína Hradecká z obecního úřadu. Společně se jdeme podívat dovnitř.

Čtěte také

Přicházíme do lodi kostela, která je z jedné strany vybourána, na druhé straně jsou složeny kostelní lavice.
„Dochází tu ke stavebním úpravám, které trvají už čtvrtým rokem. Podlahy se budou řešit a letos se budou zejména řešit venkovní omítky. Aby kostel dostal nějaký další kabátek. Protože v loňském roce se povedlo udělat vstupní věž."

Co se právě děje v sakristii? Na to se ptáme Tomáše Marka.
„Provádí se tu nový krov. U střechy se dělá nová omítka, aby se tam mohl zatáhnout plech do omítky. A zepředu se dělá fasáda."

Kostel ve Zdobnici v Orlických horách už několik let opravuje obec. Kdy začne stavba sloužit lidem?

Je vidět, že se tu již dříve nějaké zásahy uskutečnily. Když se podíváme na vitrážová okna, ta jsou poničená a opravdu ve špatném stavu. Budou se opravovat i tyto záležitosti?

„Myslím si, že do budoucna se bude i tohle řešit," vysvětluje Pavlína Hradecká.

Čtěte také

Bude tedy v brzké době kostel sloužit věřím při církevních bohoslužbách a svátcích?
„Kostel je vysvěcený. A určitě je záměrem obce, když stavbu přebírala do svého vlastnictví od římskokatolické církve, bylo, aby tady vznikl stánek pro setkávání občanů. Aby se tu mohly konat koncerty, protože akustika je uvnitř velice pěkná."

A co se týká bohoslužeb?
„Římskokatolická církev by potom určitě ráda nějakým způsobem bohoslužby zda pravděpodobně využívala. Pokud bude samozřejmě zájem i ze strany věřících a veřejnosti," dodává Pavlína Hradecká.

Práce na obnově kostela ve Zdobnici v Orlických horách skončí v listopadu letošního roku. A pokračovat budou opět na jaře.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související