Silničáři budou nově pluhovat silnici z Deštného v Orlických horách až do Zdobnice

20. prosinec 2018 10:49

Lidé ve Zdobnici na Rychnovsku budou mít letos snazší cestování po silnici. Krajští silničáři budou totiž nově pluhovat v celé délce komunikaci z Deštného v Orlických horách přes Luisino údolí až do Zdobnice. Pro zhruba 200 obyvatel malé horské vísky je to doslova páteřní komunikace. Deštné v Orlických horách je totiž nejbližší obec s kompletní občanskou vybaveností.

V mobilu zjistí řidiči v Královéhradeckém kraji aktuální informace o zimní údržbě

Mobilní aplikace s aktuálními informacemi o zimní údržbě

Už v této zimní sezoně budou moci řidiči v Královéhradeckém kraji volit trasu jízdy či čas odjezdu podle aktuálního stavu vozovek. Umožní jim to nová internetová aplikace, díky níž se snadno dozvědí, kdy naposledy byl daný úsek ošetřen. 

O údržbu desetikilometrového úseku horské silnice mezi Deštným v Orlických horách a Zdobnicí usilovalo vedení obce zhruba 4 roky. Společnou řeč s Královéhradeckým krajem se podařilo najít až letos.

Výhody pro občany Zdobnice shrnuje nezávislý starosta obce Petr Novotný: „Na Deštném je nejbližší bankomat, nejbližší benzinová pumpa, pekárna, obchod, zdravotní středisko. A hlavně jsou tam hasiči. Mají auto na řetězech, takže mohou v případě potřeby vyjet a budou tady dříve než z Rychnova."

Komunikace zůstane i nadále osazena značkami „Silnice se v zimě neudržuje", protože letos se bude údržba provádět v testovacím režimu.

Sypač, radlice, sníh, zimní údržba, kalamita

Silničáři počítají s nasazením traktoru s radlicí. Chybět bude inertní posyp, protože pro klasický sypač by se úzká silnice mohla stát pastí.

„Klasický sypač s radlicí je široký přes tři metry. A v určitých místech není garance, že se vejde, nebo že projede protijedoucí vozidlo," vysvětluje za krajské silničáře ředitel Jiří Brandejs.

Novinku v údržbě silnice by mohli ocenit i lyžaři

Díky údržbě této silnice bude totiž lepší cestování mezi středisky v Deštném v Orlických horách, Zdobnicí a Říčkami v Orlických horách.

Foto z prvního lyžování v sezóně 2017-18

„Zdobnice je zaměřena spíše na lyžaře začátečníky, Říčky už na zkušené lyžaře. Deštná potom na oboje. Ale lidé si mohou vybrat, podle toho, jak jsou střediska obsazena, jak jsou plná parkoviště, nebo kde jsou zrovna ubytovaní," říká starosta Zdobnice Petr Novotný.

I přesto, že bude silnice udržována pluhováním, nabádají silničáři řidiče k maximální opatrnosti.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související