Po letech bude v zimě opět průjezdná silnice mezi Zdobnicí a Říčkami v Orlických horách

16. říjen 2015

Silnice mezi Zdobnicí a Říčkami v Orlických horách bude letos v zimě průjezdná. Podle Královéhradeckého kraje je to jediné letošní rozšíření seznamu komunikací, jejichž zimní údržbu hejtmanství zaplatí. Pluhování silnice zkrátí lidem cestu mezi oběma zimními středisky na čtvrtinu, tedy zhruba o 15 kilometrů.

Silnička stoupá ze Zdobnice do výšky bezmála 800 metrů a pak zase klesá do Říček.

Hlavně ve Zdobnici by novinka mohla rozhýbat turistický ruch, říká nezávislý starosta Ivan Pártl: "Bude zkušebně probíhat nepravidelná údržba s tím, že my jsme nabídli, že ji budeme provádět naší vlastní technikou. Obecní traktor, pluh a fréza."

Čtěte také

Krajská správa a údržba silnic bude vesničce se dvěma stovkami obyvatel za pluhování platit - potvrzuje za hejtmanství Martina Götzová: "Je to po dohodě s obcí Zdobnice a s odborem dopravy. Zároveň je to i reakce na petici občanů i na žádost obce."

Pluhování 5,5 kilometrového úseku bude ale komplikované - hlavně, když se budou tvořit sněhové jazyky.

Obec, aby silničářům pomohla, vyrobí zábrany, které by měly silničku v odkrytých úsecích ochránit, vysvětluje starosta Ivan Pártl: "Počítáme že zábrany nasadíme asi v úseku 1 kilometru, kde jsou opravdu ta nejvíce exponovaná místa. Kde je bezlesí a sníh se valí z luk."

Jedná se o ojedinělé rozšíření letošního plánu zimní údržby v Královéhradeckém kraji

Zimní údržba

Obecní techniku ale využijí krajští silničáři nově také v nedalekých Bartošovicích, říká tamní nezávislý starosta Kostas Kotanidis: "V kalamitnách situacích budeme vypomáhat při údržbě státních silnic. Hlavně se jedná o úsek mezi Bartošovicemi a Vrchní Orlicí a Panské pole nebo Údolíčko."

Ve Zdobnici by chtěli příští zimu pluhovat i další spojnici do velkého zimního střediska.

"My bychom chtěli spojit Zdobnici s Deštnou silnicí, která se také neprotahuje. Tedy směr Luisino údolí", plánuje starosta Ivan Pártl.

Spustit audio