Gotická krypta pod kostelem svatého Mikuláše v Jaroměři skrývá 59 mumií měšťanů z 18. století

7. srpen 2020 10:02

V kryptě kostela svatého Mikuláše v Jaroměři jsou uložené zachovalé mumie měšťanů z 18. století. Jsou dokladem nejen toho, jakým způsobem naši předkové pohřbívali významné obyvatele měst, ale zároveň přinášejí i důkazy například o způsobu oblékání tehdejších lidí. 

Kostel si lidé mohou prohlédnout v sobotu 8. srpna od 10:00 hodin, do samotné krypty se podívají až na podzim. Mumie totiž do té doby musí očistit a ošetřit odborníci.

Čtěte také

Scházíme po kamenných schodech do krypty kostela svatého Mikuláše v Jaroměři. Je tu s námi Jan Kočí, který si navléká rukavice.
„Podíváme se do některých rakví, aby bylo vidět, co se vlastně v kryptě dochovalo."

Kolik tu je mumií uloženo?
„Máme tady celkem 59 mumií. Stav jejich zachování je různý. Protože těla zemřelých zde zmumifikovala přirozeným způsobem. Co je takovou zvláštností, a je to důležitý doklad minulosti, že ti zemřelí mají na sobě původní oblečení."

Čtěte také

Jdeme nakouknout do rakve číslo 38.
„My si rakve číslujeme, protože se vytváří fotodokumentace. A tady zrovna víme, kdo je v rakvi uložen. Měly by to být paní Marie Killingerová."

Odklopujeme víko rakve.
„Tohle byla paní, které bylo více než 80 let. A je oděna v bílém, velice bohatém oblečení. Kolem krku má šátek. Všichni ti zemřelí mají černé stužky na rukách a růženec v ruce. Svaté obrázky tam také dost často bývají."

Kdybychom na šaty sáhli, stalo by se něco?

„Budete se asi divit, ale ty látky jsou pevné a opravdu drží. Jsou z 18. století a je vidět, že tehdejší výroba byla kvalitní," vysvětluje Pavla Karásková.

Jak se mumie čistí?

„Když jsme začínali s čištěním, tak jsme měli strach, že se nám to rozpadne pod rukama. A že to vlastně ani nepůjde. To byl ale velký omyl. Z kvalitní látky se dá opatrně odsát všechen prach. Stejně tak i z rubáše i těla. Musí se to samozřejmě provádět velmi opatrně štětečkem a musí se také regulovat odsávání."

„Oblečení se po očištění objeví úplně ve své původní barvě. A můžeme vidět jak vypadlo, když byl zemřelý do rakve uložen," dodává Jan Kočí.

Do krypty pod kostelem svatého Mikuláše v Jaroměři v tuto dobu není možné vstoupit. Návštěvníci budou mít možnost se do ní podívat, jakmile bude uklizena a mumie očištěny.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související