Pod kostelem Nejsvětější Trojice v Rokytnici v Orlických horách se ukrývá hrobka rodu Nostitzů

2. listopad 2019 10:04

Krypta s ostatky šlechtické rodové větve Nostitzů v Rokytnici v Orlických horách je v havarijní stavu. Až do devadesátých let byla dokonce zazděná, od jejího otevření do ní ale přesto až letošního roku nikdo nechodil. To se nyní změnilo, ostatky majitelů místního panství byly prozatím uloženy na jiném místě a kryptu pod kostelem Nejsvětější Trojice čeká kompletní obnova.

Pro podrobnosti se do Rokytnice v Orlických horách vypravila reportérka Jana Házová.

Dva svazky se čtyřmi obrovskými klíči drží v rukou Tomáš Zelenka, ředitel Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou. Teď jsme ovšem v Rokytnici v Orlických horách.

Čtěte také

A vcházíme do prostor, kam nejen že běžný člověk nemá normálně možnost vstoupit, ale vůbec se sem běžně nevstupuje.
„Běžně se sem nechodí. V podstatě k tomu ani není důvod. Ale ten důvod trošičku máme. Já bych ale v tomto směru předal slovo starostovi Rokytnice."

Nezávislý starosta Petr Hudousek Tomáše Zelenku hned doplňuje:
„Tato hrobka byla do roku 1991 zazděná. My jsme věděli, že jde o hrobku rodu Nostitzů. Ti na Rokytnici působili zhruba do roku 1929, kdy zde ekonomicky zkrachovali. Byl to šlechtický rod, který se dělil na dvě větve. Byla to takzvaná rokytnická větev a potom takzvaná falknovská nebo sokolovská větev. A to už jsou Nostitzové, které známe z Prahy. Nostitzský palác, současné sídlo Ministerstva kultury. To byla bohatější větev."

Pod kostelem Nejsvětější Trojice v Rokytnici v Orlických horách se ukrývá hrobka rodu Nostitzů

Krypta byla tedy zazděná a teď je odkrytá. A město chystá její obnovu.
„Musíme ji celou sanovat. Odvlhčit a zlepšit její technický stav. Obnovit provětrávání. Proto jsme museli ostatky Nostitzů přemístit. V tuto chvíli už tam nejsou."

Jdeme se podívat přímo do hrobky

Sešli jsme do poměrně malého prostoru, kde jsou ještě vidět pískovcové podstavce pod rakve.
„V tuto chvíli je tady ještě takový ten stavební nepořádek. Ale hroby jsou vyklizeny a my jsme skutečně ony ostatky, které byly už mnohdy v dost špatném stavu, sanovali do nových, zatím provizorních schránek. Až se vše podaří opravit, tak je sem samozřejmě vrátíme."

Pozůstatky kolika osob tady bylo vlastně nalezeno?

„Bylo zde pohřbeno osm příslušníků rodu Nostitzů. My jsme byli velice rádi, že nás město Rokytnice oslovilo s tím, abychom se na této akci nějakým způsobem odborně podíleli. Protože nám to umožnilo kryptu předtím, že se začalo s čímkoliv hýbat, podrobně zdokumentovat," doplňuje Tomáš Zelenka.

S plánovanou obnovou hrobky Nostitzů v Rokytnici v Orlických horách by se mělo začít v příštím roce. Samotné práce jsou naplánovány na dalších několik let.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související