Interaktivní muzeum přírody a řemesel v Rokytnici v Orlických horách si užijí hlavně děti

14. prosinec 2013

Nové interaktivní muzeum přírody a řemesel Sýpka v Rokytnici v Orlických horách je zaměřeno především na děti. Ty se mohou v muzeu brodit potokem, vidět zblízka čápa černého nebo třeba vyrábět lubové krabičky a perličkové vánoční ozdoby.

V muzeu se můžete zaposlechnout do dvou desítek zvuků, prohlédnout si fotky a vyřešit kvízy. Vše najdete v infokiosku. Jeho ovládání je intuitivní a zvládne ho i malé dítě.

„Tohle patro bude sloužit převážně jako herna, kde si děti budou zkoušet jednotlivá řemesla,“ říká vedoucí muzea Petr Zelenka. Dále tu je podmalba na sklo. „Podmalby jsou většinou typické náboženskou tématikou.“

V dílničce je stůl a vitrína, kde je vidět, jak podmalba postupně vzniká a také se tu nachází monitor.

„Když monitor zapneme, tak se nám tam rozbíhá instruktážní film, kde děti kromě toho, co vidí před sebou v jednotlivých rozfázovaných podmaleb, přímo vidí i práci samotnou v reálu, jak se podmalby vyrábějí,“ vysvětluje vedoucí muzea.

Podmalbu, vánoční ozdoby nebo třeba lubové krabičky si pak děti vezmou domů. Herních prvků je tu spousta.

„Tady například máte na šuplíčku nějakou otázku, pokud na ni dítě dokáže odpovědět, tak si šuplík otevře a podívá se, jestli se spletlo, nebo ne.“

Z podlahy vodní hladina

Velkým překvapením bude pro nic netušící návštěvníky interaktivní podlaha v prvním patře. „Když sem vejdeme, podlaha nás automaticky zaregistruje a spustí se. Vidíte, že se pod námi objevila vodní hladina a plavou nám tu ryby. Pokud k nim přiblížíte nohu, tak před námi prchají,“ popisuje fungování podlahy Zelenka.

O kousek dál je takzvaná voliéra, oficiálně ale třípatrový model biotopu. A v něm černý čáp v hnízdě.

„Černí ptáci jsou typičtí tím, že si hnízda staví na stromech. Jedno takové hnízdo může vážit až padesát kilo,“ dodává Zelenka.

Kromě živočichů uvidí návštěvníci Sýpky také výrobky, které vznikaly v Orlických horách - například orlické sklo, modely mlýna nebo hutí.

autor: KS
Spustit audio