Kouzelníci „vyčarovali“ v Muzeu magie v Jaroměři pro letošní turistickou sezónu několik novinek

15. březen 2020 10:04

Muzeum Magie v Jaroměři připravilo pro novou turistickou sezonu několik novinek. V těchto dnech už kouzelníci, kteří ho provozují, finišují s přípravami. Návštěvníkům nabídnou rozšířenou expozici o zdánlivé maličkosti, bez kterých se ale profesionálové ze světa magie prý neobejdou.

Karel Kašpar odhodil kšiltovku do maringotky a jdeme se podívat na novinky letošního roku. Zatím stojíme na zahradě kouzelnického muzea mezi zvláštními, mystickými sochami.
„Jsou to sochy od Markéty Škopkové. To je rodačka z Jaroměře zaměřená především na antickou mytologii."

Čtěte také

Jdeme se teď už podívat do budovy na novinky letošního roku v jaroměřském Muzeu magie.
„Letos jsme zejména opravili povrch muzea, udělali jsme novou fasádu. A ještě řešíme povrch na kterém by měl být nějaký obrázek ve 3D. Ale to jsme zatím nerozhodli, ještě nám to chvilku bude trvat. Na to ještě přijde nápis Muzeum magie."

Zatím se díváme na krásně bílou stěnu a čistě omítnutou budovu.

Uvnitř se ocitáme ve světě magie a kouzel

„Předělali jsme celou povrchovou úpravu, protože to bylo nevýrazné. Děsně jsme se přeli o to, jaký povrch udělat, jakou barvu. Je nás deset a každý měl jiný nápad. Takže nakonec, já jsem sice nejstarší, ale hrozně mě baví práce s počítačem, dal na plakáty různé barvy a vyhrála to černá a tmavě hnědá."

Muzeum Magie v Jaroměři připravilo pro novou turistickou sezonu několik novinek

Je uklizeno a vymalováno. Budova vypadá zvenčí úplně jinak.
„Ale stále se tady netopí. To je naše jediná nevýhoda. Sice i v zimě provádíme návštěvníky, pokud se někdo přihlásí, ale je tady poměrně chladno."

Čtěte také

Pojďme se projít poklady, které muzeum magie ukrývá. Vidíme dobové kouzelnické plakáty.
„Je jich tady přes 80 a některé jsou docela vzácné. My expozici neustále doplňujeme. A v letošním roce jsme chtěli připravit program o mentální magii, což je předpovídání a hádání budoucnosti."

Karel Kašpar hned ještě doplňuje.
„A doplnili jsme to péřovými kytičkami, které jsou náročné na práci. Je problém dnes sehnat správné peří a správně to udělat. Kytky vyráběné v zahraničí jsou strašně drahé. A tohle dělal Julius Nemeš z Pardubic, takže to máme i jako památku na tohoto kouzelníka. A máme dokonce slíbenou takovou košatinu, ve které se objevuje nějaká partnerka."

Muzeum magie v Jaroměři nachystalo pro letošní sezónu tedy několik novinek. A poprvé v historii nabídne také pravidelná kouzelnická show každou první sobotu v měsíci.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související