Kostel Nejsvětější Trojice ze 14. století ve Zdoňově na Broumovsku zachraňují mladí manželé

28. listopad 2021 09:04

Dva mladí manželé se snaží zachránit nejstarší kostel na Broumovsku. Kvůli sakrální stavbě ze 14. století založili spolek, aby památka nespadla. Před lety totiž ve Zdoňově koupili starou barokní faru a stav sousedního kostela měli každý den na očích. 

„Zrovna mi přijedou kamarádi horolezci a budeme tři dny vyměňovat střechu. Budeme tam dávat provizorní zaplachtování střechy,“ říká Petr Horký, člen Spolku Trinitas, který usiluje o to, aby byl kostel Nejsvětější Trojice ve Zdoňově na Broumovsku opraven.

Čtěte také

Ovšem to si ukousli docela velké sousto, když se na kostel podíváme. „Je to nejstarší kostel v celém okolí. První zmínka o něm je z roku 1384.

Opravy takto velké a unikátní stavby tedy začínají od střechy. Jdeme se podívat dovnitř. Tady se píše, že se kostel opravuje v rámci havarijního programu. „Je to ještě opravováno v rámci římsko-katolické církve. Věž tady padá, takže se musí staticky zajistit, vysvětluje Denisa Pavlová.

A její manžel Petr Horký hned doplňuje. „Už hrozilo, že by mohla věž spadnout. Takže to ještě teď církev dodělává a my se momentálně vrháme na střechu.

Čtěte také

Stojíme uvnitř objektu. „Jsou tady gotické prvky, což je klenba. Asi největší raritou je kamenná kazatelna. To je pískovec z nedalekého lomu. Kazatelna je ještě podepřena sochou anděla, kde jsou také erby majitelů, kteří tenkrát nechali kostel vystavět.

Když se rozhlížíme uvnitř kolem sebe, tak to zase nevypadá, že by byl kostel v nějak příliš špatném stavu. „Vypadá to lépe než zvenčí, protože tady před druhou světovou válkou proběhla rekonstrukce vnitřku, takže to vypadá relativně dobře.

Jdeme se podávat nahoru na balkón. „Ale pozor na hlavu. Jsou tady táhla, jak se dává věž dohromady. Nespadne to na nás, jen se to musí překročit.

Vidíme krásně vyšlapaná, historické schody. „Co půjde, tak všechny staré prvky se budeme snažit zachovat.

Balkón je po obou stranách lodi. Na tím kůr s varhanami. Díváme se dolů.

Čtěte také

Jak vlastně mladé manžele napadlo začít opravovat starý kostel? „Spíš zachraňovat. My jsme se sem nastěhovali mladí a ještě bez dětí. Začali jsme rekonstruovat faru a postupně jsme ke všemu získávali vztah. Díváme se na to každý den a říkáme si, pokud s tím nic neuděláme, tak kostel prostě spadne. Začne do něj zatékat, proto už má starou šindelovou střechu.

„Proto jsme založili spolek a snažíme se s tím něco udělat. Zatím to jde. Pomáhá nám hodně lidí z vesnice. Kostel vždy zachraňovali lidé, tak snad se nám to podaří, dodávají svorně manželé.

V letošním roce je zapotřebí na kostele Nejsvětější Trojice ve Zdoňově na Broumovsku zakrýt alespoň provizorně střechu. V příštím roce začne Spolek Trinitas shánět peníze na kompletní opravu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související