Podaří se zachránit bolkovský kostel v Rudníku? Studenti z Liberce přiložili ruce k dílu

2. únor 2018 11:40

Do záchrany a možné opravy bolkovského kostela v Rudníku se zapojili studenti vysoké školy v Liberci. Vedení obce je s jejich návrhy spokojeno a v brzké době je uvidí také obyvatelé. Rudník mezitím shání potřebné peníze na statické zajištění kostela a případnou opravu. 

Vysokoškoláci z Liberce zavítali do obce a začali se o ruinu bolkovského kostela zajímat.

„Pět studentů požádalo o seminární práci na téma bolkovský kostel a jeho záchrana. To jejich nadšení mě nadchlo. Padají tam krásné návrhy a určitě jeden z nich vybereme," vysvětluje nezávislý starosta Aleš Maloch.

A dodává, že návrhů vzniklo několik, ale některé z nich byly velmi extravagantní a odvážné. Obec ale chce kostel hlavně zachránit, ne z něj udělat něco úplně jiného: „Nikdy nebude zatřešen a asi tam ani nebudou bohoslužby. To nedopadne finančně a ani lidé o to nemají takový zájem. Spíš se to rýsuje jako memento, odkaz minulých generací a poutní zastávka."

Vybrané návrhy přijedou sami studenti obyvatelům obce a hlavně části Bolkov představit v polovině března.

Záchrana bolkovského kostela v Rudníku na Trutnovsku

Aleš Maloch prozrazuje, co se v projektech nejčastěji objevuje: „Většinou to je všecho tak, že se kostel staticky zakonzervuje, aby nikoho neohrožoval. Ve většině těch prací je z věže kostela vyhlídka."

Obec nyní shání potřebné peníze, aby trosky kostela mohla nejdřív zabezpečit.

„Ruina je nebezpečná, z koruny zdiva padá kamení a je neradno sem vůbec chodit. Obec má zacíleno na dotační program ministerstva zemědělství. Jeden z těch dotačních programů právě podporuje obnovu venkovských památek, které nejsou zapsány na státním seznamu kulturních památek," uvedla Olga Hájková kronikářka obce.

Pokud se podaří dostatek peníze sehnat co nejdřív, zajišťovací práce plánuje vedení obce stihnout během letošního roku.

Záchrana bolkovského kostela v Rudníku na Trutnovsku
Spustit audio

Související