Zchátralý kostel ve Starém Rokytníku u Trutnova se teď snaží zachránit parta místních nadšenců

1. červen 2020 08:06

Na Trutnovsku vznikl spolek Přátel na záchranu Starého Rokytníku. Jde o partu dobrovolníků, kteří se dali dohromady kvůli místnímu kostelu svatých apoštolů  Šimona a Judy. Ten totiž chátrá a církev ho už mnoho let nevyužívá. Přitom jde o kulturní památku s několika unikáty.

Jaroslav Jirman nás vede zrezlou bránou směrem ke kostelu, který potřebuje opravit.
„Vždy si uvědomuji, že jsme vlastně v Sudetech a tady žily národnosti, tedy Němci. A oni z tohoto prostoru udělali kulturní krajinu. Takže mám k tomu, co zde udělali úctu a chtěl bych, aby to bylo zachováno i příštím generacím. A nezaleží, jaké národnosti ti lidé byli."

Jak je vlastně tento kostel starý?

„1384 je první o něm první zmínka."

Zchátralý kostel ve Starém Rokytníku u Trutnova se snaží zachránit parta místních nadšenců

Je tu s námi Miroslav Mědílek, který se už dlouhá léta podílí na opravě kostela.
„Ta data nejsou podstatná a jestli jsou úplně přesná. Jisté ale je, že kostel zde byl už v polovině 14. století. Dokonce jsem slyšel i datum 1308."

Jdeme se podívat dovnitř

„Kostel údajně fungoval pro několik obcí. Když se podíváme, tak jde zde velké množství lavic. A když půjdeme po schodech nahoru, tak v mezipatře je opět plno lavic a lavice jsou i nahoře na kůru. Tedy opravdu musel sloužit pro velké množství farníků."

Čtěte také

Na stěnách jsou kresby. Různé geometrické tvary a také vitrážová okna s podobiznami svatých. Co se teď bude s kostelem dít?

„Chtěli bychom zachovat jak církevní věci, to znamená, pokud bude zájem, mohou zde být křtiny, svatby nebo pohřby. Může se tady konat kdykoliv mše."

„A co se týče oprav, tak největším problémem jsou dřevěné konstrukce. Nejen krovy, střecha, bednění a trámy. Velkým problémem je dřevěný strop. To je zvláštnost. Strop se štukovými zrcadly a malbou je takovým nejhodnotnějším architektonickým prvkem v tomto kostele."

„Na stropě je dřevo s rákosovou omítkou. V současnosti je celý strop zavěšen na krovech. Je to napadené červotočem. Stejně tak krovy věže jsou napadeny larvami tesaříka krovového a také hnilobou. A dokonce než se odstranily lokální závady, tak i čelní zeď byla napadena houbou," dodává Miroslav Mědílek.

Pokud půjde vše podle plánu, mohla by první velká oprava kostela svatých apoštolů Šimona a Judy ve Starém Rokytníku u Trutnova začít už v příštím roce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související