Oltáře v novogotickém kostele svatého Petra a Pavla v Trutnově Poříčí čeká kompletní obnova

3. březen 2020 10:17

Kostel svatého Petra a Pavla v Trutnově Poříčí bude mít opravené oltáře. Obnova se bude týkat i toho hlavního, který je vysoký přibližně 10 metrů. K němu přísluší další tři menší oltáře, opravena bude také kazatelna. Město za restaurátorské práce zaplatí 600 tisíc korun. 

Vlastimil Grof, která má na starosti realizaci investičních akcí města, otevřel dveře kostela a ocitli jsme se v sakristii.

Čtěte také

Ale povídat si s námi o tomto kostele bude místostarosta Trutnova za Pirátskou stranu Tomáš Eichler.
„Kostel svatého Petra a Pavla v Poříčí, kde se právě nacházíme, je jednou z dominant Trutnova. A je to jeden z kostelů, které má v majetku město. Tedy je to jedno z míst, o které se musíme postarat.

Jsme ve stavbě, která jistě není barokní.
„Jde o novogotickou stavbu. Pochází z přelomu 19. a 20. století podle projektu místního architekta Vincenze Baiera."

Co se tady bude dít?

„V nejbližší době se bude obnovovat oltář," vysvětluje Tomáš Eichler.

Čtěte také

A Vlastimil Grof hned doplňuje.
„Prakticky od dob první republiky nebylo na tento oltář odborně sáhnuto. Kromě tedy nějakého běžného omývání a uklízení. Zkrátka už je na povrchu oltáře vidět mnoho stop zubu času. Je to znečištěno, zaprášeno, spousta ozdob je olámaných. Z toho důvodu je třeba oltář nějakým způsobem zakonzervovat, aby vydržel další staletí."

„Chceme oltáři vrátit pokud možno původní vzhled. Tím, že se doplní všechny poztrácené části. Na první pohled, pro onu bohatou výzdobu, si to člověk ani neuvědomí. Ale tady například chybí boční ozdoba, tam je ulomena celá její část. Jak nalevo, tak napravo. Tam už toho mnoho nezbylo. Tak může člověk koukat po jednotlivých částech a někde chybí nějaké atributy u svatých, jinde takzvaní krabi, jak se říká těm vyřezaným a ozdobným kouskům," dodává Vlastimil Grof.

Oltáře v novogotickém kostele svatého Petra a Pavla v Trutnově Poříčí čeká kompletní obnova

Samotný oltář je vysoký snad až deset metrů a sochy svatých jsou prakticky v životní velikosti.

Co se tedy bude s kostelem dít? Bude dál nepřetržitě fungovat a sloužit veřejnosti nebo bude uzavřený?
„Záleží na tom, jak se celá práce zkoordinuje. Protože se nebude opravovat jen onen hlavní oltář, ale i ostatní tři oltáře. Proto se může práce rozdělit takovým způsobem, aby se po určitou dobu mohl kostel ještě využívat. Ale v okamžiku, kdy se přejde do presbytáře na hlavní oltář, tak bude muset být uzavřen."

Restaurátorské práce na sochách v kostele svatého Petra a Pavla v Trutnově Poříčí začnou již tento týden. Samotný oltář se začne opravovat v květnu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související