Střechu kostela svatého Petra a Pavla v centru Broumova opravují řemeslníci od roku 2012

12. leden 2020 10:44

Dokončí letos řemeslníci několikaletou opravu střechy kostela svatého Petra a Pavla v centru Broumova? To je otázka, na kterou jsme v osmitisícovém městě hledali odpověď.

Už od roku 2012 se opravuje střecha kostela svatého Petra a Pavla v Broumově. Stále ale není dokončená. Zbývá poslední část, na které začnou práce za několik týdnů. Bude mít kostel hotovou střechu ještě letos?

Farář Martin Lanži nás vede po schodech nahoru.
„Vstupujeme na pravý ochoz děkanského kostela svatých Petra a Pavla. Tato část kdysi sloužila také jako místo na sezení pro účastníky bohoslužby."

Takový interiér kostela není hned tak vidění

Jsme na jednom z ochozů, naproti je další a nad ním ještě další patro. To není vůbec obvyklé, aby kostel měl tolik ochozů.
„Opravdu je to naprosto specifický kostel. Podobný se nachází v Polsku ve městě Bardo, je to kousek od nás, nějakých 40 kilometrů. Ale je to velice originální typ kostela."

Čtěte také

V kostele se momentálně nepracuje, ale začne se hned, jakmile to dovolí počasí. Obracíme se na Jaroslava Dvořáka, který má opravy na starosti.
„Bude se následně pokračovat v další části opravy střechy na tomto unikátním kostele."

Vcházíme do míst, kam se normální návštěvníci kostela jen tak nepodívají. Tato část není otevřena pro veřejnost.

„O roku 2012 se každým rokem pokračuje víc na dokončení opravy střechy. Je tady vidět i původní dřevěná šindelová krytina, která je už opravdu na sklonku své životnosti. Ta byla otesána a byla na ni namontována břidlice a přidělána pouze železnými hřebíky," říká Jaroslav Dvořák.

Oprava kostela sv. Petra a Pavla v Broumově

A Martin Lanži ho hned doplňuje.
„Poslední velká oprava proběhla koncem 60. let minulého století. A po těch 40 či 50 letech se začalo s rozsáhlou rekonstrukcí kostela."

Co ještě zbývá dodělat?

Čtěte také

„Na krovu se žádné zásadní prvky neměnily. Alespoň na horní části byl krov v perfektní kondici. Na spodních přístřeších byly samotné krokve v horším stavu a částečně se musely vyměnit. Teď nás čeká už opravdu jen finále, kdy se bude dokončovat sakristie. Bude se tam pokládat stejná krytina jako na kostel," dodává Jaroslav Dvořák.

Pokud se farnosti podaří sehnat obnos na dokončení opravy střechy kostela svatého Petra a Pavla v Broumově, měla by být hotova do konce letošního roku. Následovat potom bude oprava oken a fasády.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související