Chalupáři z Kačerova v Orlických horách se pustili do záchrany místního kostela svaté Kateřiny

11. červenec 2021 09:21

V malé obci Kačerov v Orlických horách se místní chalupáři snaží o záchranu kostela. Jde o jednu z dominant vesnické památkové zóny, které ale hrozila zkáza. Do střechy zatékalo, zdi jsou viditelně poničené dřevomorkou. A právě zničení kostela chalupáři nechtějí připustit a snaží se o jeho obnovu. 

Stavba je to opravdu impozantní. S Martinem Voseckým, předsedou spolku Údolí Kačerov, stojíme před velikým kostelem, který tvoří dominantu maličké obce Kačerov v Orlických horách.
„Jedná se o kostel svaté Kateřiny Alexandrijské. Byl postaven v letech 1796 až 98. Říká se o něm, že je pozdně barokní nebo ranně klasicistní."

Čtěte také

Spolek se snaží o záchranu kostela. Tak se jdeme podívat dovnitř.
„Na první pohled to není úplně zřejmé. Protože omítka, vnější obal zatím za sebou nemá žádný větší zásah. Ale už se opravdu udělalo hodně práce a za poměrně hodně peněz. Největší změnou je oprava věže kostela a pokrytí šindelem. Ten je už také pokládán i na část střechy."

Krásný kamenný vchod a dřevěné dveře. Za nimi kovová mříž. Vše architektonicky odpovídá oblasti Orlických hor. Nedaleko odtud se nachází podobné kostely. Také nemají klenutý strop.
„Výzdoba kostela je původní a odpovídá konci 40. let minulého století, kdy došlo k odsunu sudetského obyvatelstva. Výzdoba je opravdu autentická z té doby. Nic se tu nezměnilo, jen se pár věcí ztratilo, byly tady drobné krádeže."

Čtěte také

Po dřevěných točitých schodech stoupáme nahoru, kde jsou i původní varhany.
„Varhany tedy bohužel nejsou funkční. Většina píšťal je sejmutá. A do budoucna, až absolvujeme nejnutnější opravy, aby kostel vůbec zůstal stát, tak bychom rádi pokračovali například i v opravě varhan."

„Ale bude to náročná akce, protože celý nástroj je v dezolátním stavu. Takže nepůjde o drobnou opravu, ale o naprosto generální rekonstrukci varhan," dodává Martin Vosecký.

Chalupáři z Kačerova v Orlických horách se snaží o záchranu místního kostela svaté Kateřiny

Kdo by chtěl nahlédnout dovnitř do kostela svaté Kateřiny Alexandrijské v Kačerově v Orlických horách a podívat se, jak pokračují jeho opravy, tak bude mít možnost 17. července, kdy se tu bude konat pouť.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související