Kostel na Vrchní Orlici v Bartošovicích v Orlických horách znovu slouží po náročné opravě lidem

20. červen 2021 08:26

Končí oprava střechy na věži kostela sv. Jana Nepomuckého na Vrchní Orlici v Bartošovicích v Orlických horách. Chráněná kulturní památka zůstala po odsunu německých obyvatel po 2. světové válce stát osamoceně na kopci. Dlouhá léta chátrala a hrozila jí zkáza. 

Proto obec zajistila nejpotřebnější práce, a i když kostel stále vypadá trochu zanedbaně, další opravy už v plánu nejsou.

Čtěte také

Věž kostela sv. Jana Nepomuckého na Vrchní Orlici v Bartošovicích v Orlických horách je pod lešením. Ale ne na dlouho, to zmizí během krátké chvíle.

„Dnes by mělo být odklizeno," pod vedením stavbyvedoucího Zdeňka právě řemeslníci lešení sundávají. Co se tady udělalo za práce?
„Prováděly se práce na střeše, kladla se nová měděná krytina, který teď bude svítit do celého okolí. Ale tak během jednoho roku bude vypadat podobně jako římsa umístěná nad námi."

V jakém stavu byla původní střecha?
„Tak ta už byla v doslova dezolátním stavu."

Končí oprava střechy na věži kostela sv. Jana Nepomuckého na Vrchní Orlici v Bartošovicích v Orlických horách

Ptáme se nezávislého starosty Bartošovic v Orlických horách Luboše Tylše, proč se střecha kompletně měnila?
„Ona byla z pozinkovaného plechu, který už byl zkorodovaný a do střechy začalo zatékat. Některé trámy uhnily, takže bylo nutné přikročit ke kompletní rekonstrukci."

Čtěte také

Opravy se týkaly pouze střechy a oplechování nebo budou pokračovat dál?
„Můžeme se podívat dovnitř. Tam uvidíme, kde je strop opravovaný. A zajdeme i na půdu, kde spatříte, jakým způsobem se plátují trámy, aby ze starých bylo znovu nové."

Stojíme na prknech mezi trámy.
„Konce těch trámů už byly uhnilé. To znamená, že zdi se musely odbourat, konce trámů vyměnit, je to tu sepjaté takovým dubovým kolíkem a šrouby. Je to podloženo tak, aby nový trám nezahníval."

V jakém stavu je zbývající část střechy? Protože se měnila jen na věži.
„Tam se už opravy dělaly asi před deseti lety, takže by to mělo být v pořádku."

Čtěte také

Půda i střecha jsou tedy hotové. Už tam není zapotřebí žádných úprav?
„Ještě vám ukáži, že jsme přistoupili k takové metodě stažení kostela lany."

Stojíme nad hlavní lodí kostela a pod námi je vidět klenutí.
„Tady už je pod námi kněžiště. A co bylo potrhané, tak to jsme museli sepnout, aby nedocházelo k dalšími rozvolňování stavby."

Stavební práce na kostele sv. Jana Nepomuckého na Vrchní Orlici v Bartošovicích v Orlických horách tedy skončily. Teď se ještě o úklid postarají dobrovolníci a od neděle 20. června bude stavba zpřístupněna veřejnosti.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související