Dva starší manželé zachraňují kapli svatého Jana Nepomuckého v Novém Městě nad Metují

8. prosinec 2020

Kapli sv. Jana Nepomuckého v Novém Městě nad Metují chtějí pro další generace zachovat dva místní senioři.  Když se manželé Hojní dozvěděli, že je stavba z první poloviny 18. století na prodej, neváhali ani chvilku a založili spolek na její záchranu. A teď shánějí peníze a postupně opravují nejbolavější místa barokní stavby.

„Tak vás vítáme u kaple svatého Jana Nepomuckého. On je to vlastně kostelík, ale my tomu říkáme kaplička, protože je nám to milejší," říká Luděk Hojný, majitel, správce, údržbář a předseda spolku, který se jmenuje Pro záchranu kaple svatého Jana Nepomuckého.

Čtěte také

Jdeme se podívat, co vlastně spolu s manželkou Zdeňkou zachraňují. Mají společný sen, dát to tady dohromady.
„Spíš to udržet i pro příští generace, aby to zůstalo jako památka."

Na dveřích je také cedulka s nápisem Kulturní památka. Uvnitř je kamenná podlaha z pískovce. Kaplička nebo kostelík, prostor je to opravdu maličký.

Kapli sv. Jana Nepomuckého v Novém Městě nad Metují zachraňují dva místní senioři

„Je to už kostelík, protože má dva postranní oltáře. Kapličky mají menší rozměr a pouze hlavní oltář," vysvětluje Zdeňka Hojná.
„A zejména je to poutní místo k svatému Janu Nepomuckému. Tomu celá léta slouží."

Jak mohou dva lidé zachraňovat kapli?

„Protože stavba byla na prodej, o kapličku neměl nikdo zájem. A jelikož v době totality se o kapli starali manželčini rodiče, přes čtyřicet let ji uklízeli a zdobili. Tak jsme se rozhodli, že založíme spolek a zkusíme pro kostelík něco udělat."

Čtěte také

„Podařilo se nám díky sponzorům a nadšení sousedů a okolí dát dohromady peníze a kapli jsme koupili. Na jednu stranu je to ohromně radostný pocit a na druhou stranu to úžasně zavazuje."

K čemu všemu to zavazuje?
„Na uklízení jsme už zvyklí. Ale nejsme zvyklí na samotné budování a údržbu veškerého prostoru stavby. To je pro nás nové," usmívá se paní Zdeňka.

Čtěte také

A manžel Luděk ji hned doplňuje.
„Už se nám letos podařilo sehnat firmu, která nám už udělala nátěry veškerých klempířských prací na střeše. A v havarijním stavu jsou nyní stříšky nad sakristiemi, které jsou šindelové. A je tu také značná vlhkost, to znamená, že musíme udělta nějaké sanační zákroky. Zdi kaple prostě trpí."

Kdyby někdo chtěl jakkoliv přispět k záchraně kaple, tak se může obrátit na spolek Pro záchranu kaple svatého Jana Nepomuckého v Novém Městě nad Metují.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.