Obnovy se dočká chátrající kaple svaté Barbory u bývalých lázní nedaleko Nového Města nad Metují

12. červenec 2020 10:11

Barokní kaple svaté Barbory uprostřed lesů nedaleko Nového Města nad Metují se dočká obnovy. Posledních téměř 90 let na ní nepracoval žádný řemeslník a tak památka z 18. století chátrá. Stavba je už mnoho let nepřístupná, to se ale v příštích letech má změnit. Opět by mohla sloužit lidem. 

Správce farnosti, Rudolf Benedikt Machalík, nás provedl neuvěřitelnou cestou. Jeli jsme opravdu dlouho lesem.
„Jsme za Novým Městem nad Metují, jedná se o takzvané Rezecké údolí. Ono bylo významné tím, že tady byl objeven pramen, nad kterým byla v roce 1736 postavena právě kaple svaté Barbory."

Kaple je postavena přímo nad pramenem

Stavba je úplně zarostlá v lese. Člověk jdoucí okolo by si možná ani na první pohled nevšiml, že tady kaple stojí. Protože okolo schodiště jsou dva obrovské stromy.

Obnovy se dočká chátrající kaple svaté Barbory u bývalých lázní nedaleko Nového Města nad Metují

Jdeme se podívat do interiéru kaple.
„Trošku sláva této kaple jaksi zapadla."

Ocitli jsme se ve velikém prostoru. Možná tak polovina běžné velikosti kostela. Nahoře nad námi je kůr, před námi krásný oltář. Zvonek zvoní, vše funguje.

Čtěte také

„Ano, je to opravdu velkolepá stavba. Barokní výzdoba je však momentálně ve stavu, který by si zasloužil restaurování nebo opravu. Vidíme patronku kaple, svatou Barboru, jak drží kalich. Je to velká ctitelka eucharistie. A pod hlavním oltářem je onen pramen, nebo nádrž s vodou, kterou potom vytéká ven z kaple."

Postavit takovou kapli na prameni, na vodě, je celkem zvláštní. Protože z toho potom logicky v uvozovkách pramení ona vlhkost, která se může natahovat do zdí a podlah stavby.

Obnovy se dočká chátrající kaple svaté Barbory u bývalých lázní nedaleko Nového Města nad Metují

„Lidé období baroka měli takovou trošku romantickou představu. Snažili se napodobovat různé biblické obrazy a už moc neřešili, co to do budoucna udělá. A tady už zkrátka nějaký ten rok stavba doslova nasává vodu. Je to vidět i cítit. To je veliký úkol pro nás."

Se stavbou se bude teď něco dít

„Naštěstí není porušená statika. Jen je třeba odvézt nějakým způsobem vlhkost. Zaleží na tom, jaký technologický postup zvolit a kapli uchránit do budoucna, aby nedocházelo k jejímu poškozování," doplňuje Rudolf Benedikt Machalík.

Poslední větší opravy se kaple svaté Barbory nedaleko Nového Města nad Metují dočkala v roce 1934. Stavební průzkum, který předchází další opravě, by se mohl uskutečnit v příštím roce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související