Chodí na hrady a zámky méně lidí než loni? Zeptali jsme se správce zámku v Novém Městě nad Metují

14. červen 2020 08:45

Na zámku v Novém Městě nad Metují začala stejně jako na podobných památkách turistická sezona. Návštěvníci chodí na prohlídky v menším počtu než obvykle a v rouškách. Zajímalo nás, jak se jich omezení dotklo a jestli mají vůbec o prohlídky zájem. A nejen to.

Čtěte také

Se správcem novoměstského zámku Ondřejem Daňkem vcházíme do zámeckých zahrad. V letošním roce je vše jinak. Zámek byl otevřen teprve zhruba před dvěma týdny a s různými omezeními. Jak se vše osvědčilo a funguje? Přichází návštěvníci?

„Musím říci, že zatím jsou lidé disciplinovaní. Přichází tedy spíš tak vlažněji, bych řekl, o víkendech je návštěvnost silnější. V průměru jde asi tak o 60 návštěvníků denně za víkend. V týdnu je to o něco mezi 20 až 40 osobami," říká Ondřej Daněk.

Když porovnáme návštěvnost s loňským rokem?

„Určitě zaznamenáváme viditelný pokles. Protože loni byly víkendy rozhodně silnější, určitě by k nám zavítaly také školy. Možná i více zájezdů seniorů, ale pořád doufáme, že léto to změní a lidé začnou mít chuť navštěvovat památky a cestovat."

Procházíme zámeckou zahradou. V minulých letech se tady hodně budovalo. Návštěvníci viděli rozestavěné části zahrad.

Čtěte také

„Za posledních pět let jsme si spolu s rodinou Bartoňů vytyčili cíl začít s obnovou kaskádových teras, tedy horní části zahrady. Udělali jsme takovou první, nejhorší část mezi mostem a objektem špýcharu. A v roce 2018 k tomu ještě navíc přispěla obnova lipové aleje, která se po dlouhých letech znovu otevřela veřejnosti."

Stačí se maličko pootočit a díváme se na zámek. Nabízí v letošním roce něco nového turistům?

Zámek Nové Město nad Metují
sídlo roku Bartoňů z Dobenína od roku 1908, je původně renesanční stavba upravená barokně a na počátku 20. století Dušanem Jurkovičem. Zámek je od roku 2008 chráněn jako národní kulturní památka.

„Za mých 12 let, co na zámku působím, si troufnu říct, že se toho zde událo hodně. Otevřeli jsme tehdy druhý prohlídkový okruh, čili naši návštěvníci mohu navštívit netypické prostory. Začali jsme také s výstavami. A letos ukazujeme svět papírových modelů."

Čtěte také

Připravovat plánované výstavy bylo letos také o něco složitější než v minulých letech.

„Jistě, do poslední chvíle jsme s provozem a otevřením zámku vyčkávali. Totéž u výstavy. Ale tam je limit 100 osob najednou v galerijních prostorách, takže jsme si řekli, že do toho půjdeme. Protože by byla škoda naše návštěvníky o nějakou další krásnou tématickou výstavu ochudit," dodává Ondřej Daněk.

Do konče června je zámek v Novém Městě nad Metují přístupný od úterý do neděle. O prázdninách potom po celý týden, včetně pondělí.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související