Zámecké terasy a lipová alej v Novém Městě nad Metují rozkvetou i unikátním povrchem cest

25. listopad 2018 10:45

V Novém Městě nad Metují, v zahradě zámku rodiny Bartoňů - Dobenínů, dokončují zedníci opravu původně obranného valu, nejvýš položené opěrné zdi u špýcharu na kaskádových terasách, která byla v havarijním stavu. Zároveň rekonstruují přístupovou cestu k zámecké lipové aleji, která má za sebou celkovou revitalizaci.

„Kvůli havarijnímu stavu sem návštěvníci nesměli vstupovat. Nebezpečná byla i procházka sousední alejí, která ze zámecké zahrady vede směrem k věži Zázvorka. Našli jsme dotační titul, který pomohl i při ošetření stávajících stromů a k vysazení nových lip. Zároveň jsme udělali novou cestičku, osvětlení, osadíme mobiliář. Na jaře příštího roku už sem zase návštěvníky pustíme," říká kastelán zámku Ondřej Daněk.

Piknik v zámecké zahradě mohou prožít v Novém Městě nad Metují všechny romantické duše

Piknik v zámecké zahradě mohou prožít v Novém Městě nad Metují všechny romantické duše

Červen nám zatím přeje, jeden krásný den střídá druhý, a kdybyste tu tak pomíjivou atmosféru léta chtěli vychutnat ojedinělým způsobem, udělejte si výlet na zámek do Nového Města nad Metují a zajděte do zámecké zahrady. Je to zážitek. Kouzelnou tvář jí vtiskl na začátku minulého století architekt Dušan Jurkovič. Veškeré úpravy se uskutečnily v letech 1910 - 1911 a je tak poslední založenou zámeckou zahradou na našem území do konce 20. století.

A upozorňuje i na nově opravenou sochu sv. Václava, která stojí v blízkosti špýcharu - bývalé bašty. Mimochodem, tato historická třípatrová stavba s podzemím na svou lepší budoucnost a využití teprve čeká.

„Mohla by tam být například galerie, koncertní sál, nebo něco z občanské vybavenosti, restaurace, či dokonce byty. Samozřejmě za splnění určitých technických podmínek, pokud by je budova vůbec splnila a památková péče k tomu byla svolná," vysvětluje kastelán Ondřej Daněk.

Kaskádové terasy v zámecké zahradě se opravují už pět let a práce budou pokračovat

Zatím se proinvestovalo zhruba 9 milionů korun. Přibližně polovina peněz byla z Programu záchrany architektonického dědictví ministerstva kultury, druhá půlka pak od rodiny Bartoňů, která zámek vlastní a provozuje.

Současná oprava opěrné zdi na zámeckých terasách u bývalé bašty

Obnova lipové aleje si vyžádala 3 miliony korun, větší část pokryla dotace z evropských peněz. Termínem dokončení současné fáze oprav je 30. listopad letošního roku.

Úhledná červenooranžová cestička alejí přímo svádí k procházce

„Zajímavou kapitolou současné rekonstrukce je její povrch. Původně jsme měli v plánu, jako je to všude jinde, vysypat ji antukou. Paní projektantka ale našla novou možnost, která se na českém trhu údajně objevila letos. Je to kamínková probarvená směs na bázi antuky. Pod ní je vrstva z hrubších kamínků, také probarvená. Na to se nasype vrchní část a uválcováním vznikne jednolitá, krásná plocha," upozorňuje kastelán.

A doplňuje, že jde i o zkoušku, co se dnes dá nově použít. V zámecké zahradě se proto byli podívat i zástupci památkové péče. Dali prý přednost praktické ukázce před teoretickým školením a kvitovali, že výsledný povrch opravdu vypadá hezky.

Spustit audio

Související