Korunky, můstky a zubní implantáty. Digitální technologie posouvají moderní stomatologii stále vpřed

26. srpen 2024

Dnes se budeme bavit o tom, jak to udělat, abychom měli krásný a hlavně zdravý úsměv. Naším hostem je totiž MUDr. Lenka Vavřičková ze Stomatologické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Jako téma jsme zvolili zubní korunky a zubní můstky, až k zubním implantátům, protože to spolu souvisí.

Zubní korunka, to je asi nejmenší část náhrady zubů, kterou můžeme mít?
Úplně to tak není, my samozřejmě máme ještě menší náhrady, nejsou však tolik známé. V takových případech se nahrazuje jen část zubní korunky, většinou je to ta kousací okluzní ploška. To je úplně nejmenší zubní náhrada.

Lenka Vavřičková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A v rámci nahrazované zubní korunka, o které se bavíme, to je až druhá varianta, kdy už celá ta přirozená korunka vlastně selže, ta přirozená, a musíme ji plně nahradit nějakým cizorodým materiálem.

Intraorální skener si můžeme představit jako malou kameru, která naskenuje zub a všechno potom vzniká digitálně.
MUDr. Lenka Vavřičková, Stomatologická klinika Fakultní nemocnice v Hradci Králové

Určitě je mnoho materiálů, ale také technik, na výběr. Co nabízí moderní technologie ve stomatologii za možnosti?
V současné době asi takový největší rozvoj a přínos do výroby přináší digitální technologie. Intraorální skener si můžeme představit jako malou drobnou kameru, která preparaci naskenuje, naskenuje se ten zub a všechno vzniká digitálně. Takže odpadá například dávivý reflex v rámci klasické otiskování.

Čtěte také

A pak samotná výroba zubní korunky?
Potom se samozřejmě musí upravit onen sken. To se většinou dělá v rámci nějakých softwarů, kde se navrhne virtuální podoba korunky, to většinou dělají v zubních laboratořích, kde se také museli přeorientovat z klasické práce na tu digitální.

Tam korunku navrhnou a zase virtuální podobu pošlou do přístroje, což může být frézka, která z nějakého materiálu onu korunku vyfrézuje. Nebo to může být jiný přístroj, 3D tiskárna, kde se korunka vytiskne.

To jsou dvě metody. Při jedné se materiál odebírá z takového velkého kusu a podruhé se to naopak přidává a tiskne po malinkých vrstvičkách opravdu v rámci mikrometrů té korunky.

Stomatologové by měli rozlišovat, kdy udělat můstek a kdy je pro pacienta už vhodnější tam vložit implantát.
MUDr. Lenka Vavřičková, Stomatologická klinika Fakultní nemocnice v Hradci Králové

Nutná je pak jistě nějaká zvláštní péče, jak se o korunku starat, abychom si ji co nejdéle uchovali.
Základem je kvalitní ústní hygiena, ale ta by měla být samozřejmostí již dávno předtím, než vůbec ke korunce dojde. A pokud je ta hygiena dostatečně dobře prováděná, tak by se vlastně nemělo stát, že tu korunku vůbec potřebujeme.

Čtěte také

Ale samozřejmě v porovnání s běžným zubem protetická práce vyžaduje větší hygienu, daleko více se o to musí člověk starat, protože někde v rámci okrajů, kde je korunka zakončená, je možnost vzniku dalšího zubního kazu. Takže dobrá ústní hygiena je základem.

Pojďme teď od korunky přistoupit k zubnímu můstku. To bude asi ještě složitější.
To hlavně v případě, když potřebujete nahradit ztracený zub. Aby byla zachována schopnost žvýkání pro toho pacienta. Samozřejmě třeba u předních zubů je to estetika a fonace, protože lidé potřebují správně vyslovovat. Tedy i z těchto důvodů je to poměrně důležité, aby nenastala nějaká sociální stigmatizace. Pokud někomu chybí zuby, tak nepůsobí dobrým dojmem.

Pro samotný můstek je důležitý stav sousedních zubů, protože k těm je právě můstek upevněn. Tedy zuby, sousedící s onou mezerou po zubu, musí být v pořádku, musí být správně ošetřeny, musí tam být zachováno spousta pravidel tak, aby mohl můstek vzniknout.

Čtěte také

A my bychom měli rozlišovat, kdy udělat můstek a kdy je třeba pro toho pacienta už vhodnější tam vložit implantát.

Zásada pro nás zubaře je většinou taková, že pokud jsou ty sousední zuby takzvaně intaktní, to znamená, že jsou bez výplní, bez kazů, jsou opravdu naprosto zdravé, tak se spíše přikláníme k vložení implantátu. Právě proto, abychom ty sousední zuby nepoškodily.

Ale v případě, že tam už jsou výplně, které jsou neestetické, mohou tam být velké amalgámové výplně nebo tam mohou být i kazy kolem těch výplní, tak pak je zase vhodnější udělat můstek. Protože se tím zaplní za prvé mezera po zubu, a za druhé se ty sousední zuby překryjí korunkou. Tedy zvýší se jejich pevnost a zároveň se vyřeší estetika všech tří zubů.

Celou zubní radioporadnu s MUDr. Lenkou Vavřičkovou ze Stomatologické klinika Fakultní nemocnice v Hradci Králové si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související