Kluci z Boni Pueri jako slavný cestovatel Marco Polo. Letí objevit Čínu kulturně a také muzikantsky

7. srpen 2024

Ve čtvrtek odlétá na své další asijské koncertní turné Chlapecký pěvecký sbor Boni Pueri z Hradce Králové. Tentokrát čeká dvaatřicítku kluků velkolepá třítýdenní cesta po Číně, kde budou předávat věhlas naší české a zvláště pak hradecké pěvecké sborové školy. Co všechno je v Číně tentokrát čeká? To nám přišel říci umělecký šéf sboru a sbormistr Boni Pueri Pavel Horák. 

Pokolikáté to letos už bude Čína?
Letos jedeme popáté Čínu, do Asie jezdíme poměrně často. Už jsme byli jedenáctkrát v Japonsku, jedenáctkrát v Koreji a teď popáté profesionální turné na tři neděle křížem krážem po stopách Marka Pola po Číně.

Pavel Horák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jsou Číňané pozornými a vnímavými posluchači?
Musím říci, že teď nevím. Mění se to, nebyli tak vzorní, ale v Číně se pořád všechno mění. Dříve se tamní posluchači neuměli k naší evropské muzice chovat a byli schopni si klidně odejít zatelefonovat uprostřed koncertu. Bylo to tak předtím i v Koreji, ale teď tam je velmi pozorné publikum. A v Japonsku by se to samozřejmě nestalo. Ale to publikum je hlavně temperamentní. Těšíme se na velké koncertní sály.

Byli jsme jedenáctkrát v Japonsku, jedenáctkrát v Koreji a teď popáté profesionální turné na tři neděle po stopách Marka Pola po Číně.
Pavel Horák, sbormistr Chlapeckého pěveckého sboru Boni Pueri z Hradce Králové

Jaké oblasti a místa navštívíte?
Sjedeme opravdu křížem krážem Čínu, nejvíce se budeme pohybovat mezi Šanghají a Pekingem. Máme ty největší a nejkrásnější sály, není to výlet, je to koncertní turné. Kluci budou zpívat dvouhodinové koncerty ve městech, z nichž mnohá jsou větší než samotná Česká republika. Takže to bude zajímavé. A k tomu ještě kluci mají velkou poznávačku, dnes už to můžeme říci, klukům jsme to zatím tajili, ale dnes už jim to řekneme, takže Český rozhlas Hradec Králové je první, který to ví, že bychom měli být hned po koncertu v Pekingu na Velké čínské zdi.

Čtěte také

Těšíte se kluci, nebo panuje nervózní atmosféra jako vždy?
Je nervózní atmosféra, protože samozřejmě mnozí kluci letí poprvé, někteří mladší, třeba desetiletí kluci. Bude to pro ně v podstatě výlet jako do vesmíru. Ale kluci jsou dobře připraveni a naladěni. Dnes máme ještě dvě generálky a ve čtvrtek už letíme přes Dauhá do Pekingu. Hned druhý den bude hlavní koncert. Kdysi dávno jsem dirigoval koncert v Národním divadle v Pekingu, což je ohromný a krásný sál, taková kapka v podstatě plovoucí na jezeru. A oni nás letos upozornili, že už to je starší divadlo a před 10 lety postavili úplně nové ve tvaru korábu a tam budeme koncertovat. Sál má prý nejdokonalejší akustiku v Číně, tak se moc těšíme.

S jakým repertoárem do Číny jedete?
Repertoár je dělaný přesně pro Čínu. Zajímavé je, že to nemohou být třeba církevní skladby, tedy spíš světské a čínské. Máme tam hned pět čínských skladeb. Po vzoru olympiády budeme zpívat i slavné You and Me Sarah Brightman a Liu Chuana, co bylo před minulou olympiádou v Pekingu v roce 2008. To budeme zpívat a budeme si uvádět koncerty v čínštině. Budeme zpívat anglicko-čínskou verzi. Minule jsme v roce 2022 měli v Číně takový zážitek, když jsme byli tam, tak se právě vysílala olympiáda a nám řekli v letadle při mezipřistání, že v Šanghaji z letiště musíme přímo do olympijského studia zpívat v přímém přenosu. Tam byla asi miliarda posluchačů, říkali, že to má dobrou sledovanost. Tak jsme zpívali v olympijském studiu v Číně.

Kluci spí v pětihvězdičkových hotelech, v Číně je velký kult dítěte. Takže se o kluky stará tým profesionálů, opravdu jsou jako v bavlnce.
Pavel Horák, sbormistr Chlapeckého pěveckého sboru Boni Pueri z Hradce Králové

Mě zaujalo, že kluci si koncerty uvádí v čínštině. Takže to se celé naučí?
Musí se to naučit samozřejmě. Foneticky na to máme lektorku, která dobře učí kluky a oni jsou velmi šikovní. Já bych absolutně nezvládl ani první větu, ale kluci to prostě umí. Vždy se snažíme být v té zemi dobrými hosty, to znamená přijímat jejich tradice, nechtít něco, co máme my tady. Cestovatel Marco Polo před spoustou staletí objevil Čínu pro celou Evropu, my chceme zase objevit Čínu kulturně a muzikantsky. Podobně jako Marco Polo. Všechny kluky učíme tamní zvyky, protože si myslím, že nejhorší je, když do té zemi přijede špatný host. My chceme, aby kluci hlavně poznali svět a udělali si obrázek o tom, jak to v Číně vypadá. Jaký jsou tam rozdíly oproti Evropě.

Čtěte také

A už jsme klukům prozradili, že se podívají na Velkou čínskou zeď.
Navštívíme spoustu chrámů, budeme na to mít kupodivu hodně času. Budeme přejíždět asi čínskými rychlovlaky kvůli počasí, aby nebyl ohrožen náš přejezd. Budeme třeba v zoo, kde žijí pandy, vše důkladně poznáme. Pořadatelé vědí, že to jsou kluci, že to jsou děti, tak se o ně vždy úžasně starají a mají pro ně připraven program. Jestli vše vyjde i s počasím, tak budou mít kluci zážitky na celý život.

Jak to vůbec dnes chodí na takovém turné? Já si pamatuji, že jsme jezdili s plynovými vařiči, se spacáky a karimatkami, bylo to velké dobrodružství.
To bylo před 30 lety, teď už to je všechno jinak. Dnes mají kluci pětihvězdičkové hotely, létáme špičkovými letadly, přesuny jsou vymyšlené do detailů, jídlo je tam úžasně zařízené, o kluky se starají jako o hvězdy. V Číně je velký kult dítěte. Takže se o kluky stará tým profesionálů, opravdu jsou jako v bavlnce.

Boni pueri (v překladu Dobří chlapci) je český chlapecký pěvecký sbor se sídlem v Hradci Králové. Název převzal od sboru, který působil od 13 . do 15. století při chrámu svatého Víta v Praze. Základnu sboru tvoří soukromá základní umělecká škola Boni pueri, která působí jako samostatný subjekt od září 2006 v Hradci Králové.

Můžeme také slíbit našim posluchačům, že se nám budete ozývat ze svého třítýdenního turné.
Je to tak. Máme domluveno, že bychom zkusili zavolat třeba i z Velké čínské zdi. Ale budeme projíždět Čínu křížem krážem, tak uvidíme, jak bude kde dobrý signál. Ale určitě se rádi ozveme a budeme tam jako hrdí Hradečáci.

Jakub Schmidt a Pavel Horák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším hostem byl Pavel Horák, umělecký šéf a sbormistr Chlapeckého pěveckého sboru Boni Pueri z Hradce Králové, který už ve čtvrtek odlétá na své páté koncertní turné do Číny. Tak šťastnou cestu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související