Hned dvě ocenění pro Místní knihovnu v Černilově! Bibliotheca inspirans a Krajská knihovna roku

16. říjen 2024

Vezmeme vás do Černilova, což je největší obec Královéhradeckého kraje. Leží jen pár kilometrů severovýchodně od Hradce Králové a žije tam kolem 2 500 obyvatel. Kolem je úrodná zemědělská půda, obec má hned tři kostely a také čerstvě oceněnou místní knihovnu.

Starosta Černilova Petr Staša zvolený za KDU-ČSL přivedl k nám do studia knihovnici Janu Žárskou, která je také velkým hybatelem kulturního dění v obci. Můžeme tedy ocenění Bibliotheca inspirans představit?
Jana Žárská: Jestli mohu prozradit, my jsme dostali dokonce dvě ocenění. Jedním byla Bibliotheca inspirans a to za vztahy na pracovišti, které se nám daří udržovat mezi obecním úřadem, knihovnou a vůbec všemi zaměstnanci úřadu. Nadaci Open Society Fun, která toto ocenění vypisuje, se líbilo, jak u nás fungují pracovní vztahy. A ještě jdeme dnes odpoledne s panem starostou do Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové převzít titul Krajská knihovna roku.

Petr Staša a Jana Žárská ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Moc gratulujeme. Vaše místní knihovna sídlí na obecním úřadě v Černilově, tak jak to funguje? Prý se každé dopoledne v 10 hodin sejdete.
Jana Žárská: To se všem líbí, když se sejdeme na kávu. Ale děláme i spoustu dalších věcí, že spolu třeba občas vyrazíme někam na výlet nebo sportovat. Protože je moc důležité, když člověk pracuje s lidmi a s veřejností, aby si také uměl odpočinout. Právě letos se hodně i školy a knihovny věnují tématu wellbeingu na pracovišti. A my spolu prostě trávíme spoustu času. Jsme úrodná obec a to znamená, že si třeba vyměňujeme rajčata nebo sazeničky ze zahrádky. Nebo když někdo něco napeče. My jsme spolu rádi.

Čtěte také

Pane starosto, jak byste nám Černilov představili?
Petr Staša: Černilov je úžasná obec. Já jsem tedy jako rodilý Hradečák náplava, ale do Černilova jsem se takřka před dvaceti lety přestěhoval a musím říci, že ta obec mě od samého počátku velmi oslovila. Takže jsem srdcař, Černilovák a jsem moc rád, že mi byla svěřena důvěra, abych mohl obec vést. Černilov má plnou občanskou vybavenost, všechno, co člověk potřebuje k životu. Samozřejmě se potýkáme s klasickými problémy, jak přicházejí nové rodiny, tak je potřeba nějak dimenzovat školu a školku, nemáme nějaký bytový fond, takže se chystáme na výstavbu nájemního bydlení. Takové běžné problémy, jako třeba čistírna odpadních vod atd.

Nemáme problém, že by nám obyvatelé ubývali. Je to pro nás úkol, abychom dokázali zabezpečit infrastrukturu pro všechny naše občany.
Petr Staša, starosta Černilova

Paní Jano, vy jste také naplavenina?
Jana Žárská: Také jsem náplava, jestli můžu prozradit, z Prahy. Nicméně mí předkové žili podle rodokmenu právě v okolí, například v Libřicích, v Lejšovce, dokonce nějaký prapradědeček měl svatební razítko od děkanství Černilov. Tedy i když jsem se narodila úplně někde jinde, tak mě to zase díky manželově práci přiválo sem zpátky.

Čtěte také

Každá správná obec má mít náves, hospodu a kostel. Vy máte hned tři kostely, máte i tři hospody?
Petr Staša: Bývalo to tak, ale teď jsou funkční dvě. Jedna je takové bistro a druhá by se dala považovat za hospodu, ale nevaří se tam. Tedy i to je pro nás taková výzva do budoucna, i když asi obecní úřad není úplně tím, kdo bude zřizovat hospodu a vařit.

Co vaši slavní rodáci? Jednoho známe asi všichni.
Jana Žárská: Slavných rodáků je u nás pořád spousta. Ale ráda bych zmínila dr. Bohuslava Horáka, který býval redaktorem Českého rozhlasu a dělal pořady o zemědělství. On se u nás narodil v bývalé staré škole. Zjistili jsme to poměrně nedávno, když nám zavolala badatelka Jarmila Doležalová a hledala to podle čísla popisného. Dr. Horák byl manželem doktorky Milady Horákové. Na jeho rodném domě jsme instalovali pamětní desku v roce 2021. Jsme moc rádi, že jsme aspoň takto mohli připomenout osud tohoto velice zajímavého člověka. Ty také krásně mapuje i kniha Daniela Anýze, která se jmenuje Jdu s hlavou vztyčenou.

Ještě jednoho rodáka bych chtěl připomenout. Jiří Kvasnička, rodák z Bukoviny, což je část Černilova.
Jana Žárská: O tom toho bohužel tolik nevíme. Chceme se dopátrat více o jeho osudech, protože on byl velice úspěšný ve Spojených státech amerických, kde působil jako ekonomický poradce prezidentů Nixona a Forda a měl velký konzultační vliv na americkou ekonomiku. Ale na tom ještě musíme zapracovat, abychom se dozvěděli více.

Snažíme se v Černilově propojovat programy mezi spolky, školou, školkou a knihovnou. A myslím si, že to hezky funguje.
Jana Žárská, knihovnice obce Černilov

Černilov leží jen několik kilometrů od Hradce Králové, což je asi také velká výhoda, že vám obyvatelé neubývají. Mnoho lidí u vás chce bydlet?
Petr Staša: S tím určitě problém nemáme, že by nám obyvatelé ubývali. Ale je to pro nás zkrátka úkol do budoucna, abychom dokázali zabezpečit infrastrukturu pro všechny naše občany. Stává se poměrně často, že se u nás na úřadě někdo poptává. Ale lidé si už možná mezi sebou řekli, že obec aktuálně v posledních letech nenabízí žádné volné pozemky. Stavět se sice u nás může, ale obec nemá žádné vhodné zasíťované pozemky, které by nabízela k prodeji.

Čtěte také

Jak je to s občanskou vybaveností? Mluvili jsme o školách a školkách, lékař je u vás také?
Petr Staša: Lékař u nás je, měli jsme i dětskou doktorku, ta ale teď u nás není. V některých oblastech jsme v zásadě saturováni, ale jinde prostě musíme trošku přitlačit. Týká se to aktuálně třeba čistírny odpadních vod, která je na hraně kapacity, máme čerstve uzavřenu smlouvu o intenzifikaci. Tedy jsou to běžné provozní záležitosti, kterým se věnujeme. Chystáme se stavět třetí budovu mateřské školky, protože je potřeba se o děti postarat. Tedy úkolů je před námi celá řada a postupně se snažíme na všem pracovat.

Máte také novou hasičskou zbrojnici.
Petr Staša: To je záležitost, na kterou jsme poměrně hrdí. Podařilo se nám zrealizovat rekonstrukci hasičské zbrojnice, naše jednotka je takové hluché místo mezi Hradcem Králové a Jaroměří. A když je nějaká dopravní nehoda, a těch v okolí Černilova bývá poměrně hodně, tak naši hasiči jsou na místě zpravidla jako první. A byť to není profesionální jednotka, tak jsou to profíci tělem i duší, pravidelně se vzdělávají. Je fajn, že takové hasiče máme.

Hasiči jsou v mnoha obcích hybatelem společenského dění. A také paní Jana je velkou hybatelkou vašeho kulturního života.
Petr Staša: Naprosto zásadní.
Jana Žárská: Nejsem tedy bohužel hasička, ale zkusila jsem si, i s panem starostou a dalšími zaměstnanci obecního úřadu, jezdit na takové té hasičské tyči. To nás strašně bavilo. Jinak se věnuji spíše otázkám kultury a vzdělávání. Věci okolo knihovny i kulturního a spolkového domu. Snažíme se v Černilově propojovat programy mezi spolky, školou, školkou a knihovnou. A myslím si, že to hezky funguje.

Čtěte také

Také fotbal má u vás v Černilově velkou tradici.
Petr Staša: Fotbal funguje dobře, máme několik hřišť, máme i umělý trávník. Fotbalu se u nás věnuje snad 30 nebo 40 dětí, takže to nám také dělá radost. Je to ale spousta práce pro lidi, pro srdcaře, vážíme si toho, že jsou ochotni věnovat tomuto sportu spoustu svého volného času.

Je něco, co u vás v obci nemáte a chybí vám?
Jana Žárská: Chybí nám lesy. Já jsem velký milovník lesů, takže to by bylo zapotřebí ještě nějak doplnit. A kopce. Ale ty jsou na dohled, krásně se z Černilova kouká na Orlické hory a na Krkonoše.
Petr Staša: Přesně tak. Vidíme na Velkou Deštnou, na Sněžku, vidíme na Zvičinu, takže je to na dohled.
Jana Žárská: Už se zlepšila i možnost, kam chodit na vycházky. Nnebo je teď i možnost se na kole dobře dostat z Černilova do Hradce Králové, tak ještě na druhou stranu bude fajn, když se podaří cyklostezku zprovoznit. Protože lidé z Černilova rádi jezdí na kole nebo na kolečkových bruslích.

Našimi hosty byli knihovnice Jana Žárská a starosta Petr Staša z Černilova. Přejeme, ať je u vás Černilově pořád fajn a hezky se vám tam žije.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související