Jana Horáková oceněna za práci pro rodiny, kterým zemřelo dítě: Nejste sami, propojujeme se navzájem

27. květen 2024

Královéhradecký kraj ocenil 20 významných osobností z oblasti vzdělávání, sportu, cestovního ruchu, kultury, zemědělství či zdravotní a sociální péče. Medaili 2. stupně převzala z rukou hejtmana Martina Červíčka v Galerii Petrof v Hradci Králové také Ing. Jana Horáková z Černilova.

Ocenění obdržela Jana Horáková především za jedinečnou práci laické poradkyně celorepublikového spolku Dlouhá cesta. Na starosti má organizaci rekondičních pobytů, svépomocných setkání a dalších podpůrných akcí pro rodiny, kterým zemřelo dítě.

Když se vám stane tragédie, že přijdete o dítě, tak je dobré mít se na koho obrátit. Spousta rodin pak žije v izolaci, a to je velká škoda.
Jana Horáková, oceněná za práci pro rodiny, kterým zemřelo dítě

„Spolek Dlouhá cesta pomáhá rodinám, které přišly o dítě v jakémkoliv věku a z jakékoliv příčiny. Tedy pomáháme rodičům, kteří přišli o miminko nebo o ještě nenarozený plod v těle maminky. Ale loni nás například oslovila paní, které bylo už přes 90 let a zemřel jí syn ve věku 65 let. I pro ni to byla ztráta dítěte a potřebovala potkat další takové rodiče a s nimi se seznámit.“

Čtěte také

„Vše probíhá na bázi tzv. laického poradenství, nejsme žádní lékařští odborníci, ale rodiče, kteří přišli o své děti a ostatní podporujeme v jejich procesu truchlení. Ukazujeme, jak je třeba možné tuto složitou situaci zvládnout. Že život tím nekončí a mohou si také dovolit v životě radost a pokračovat dál.

„Když se vám stane taková tragédie, že přijdete o své dítě, tak je opravdu dobré mít, takzvaně v rukávu, možnost na koho se obrátit. Spousta rodin potom žije v izolaci, a to si myslím, že je velká škoda,“ říká Jana Horáková.

Aktivně také podporuje spolkový a komunitní život v obci Černilov, kde žije. Mnoho let zde vedla nízkoprahové pohybové kroužky pro děti, je členkou a hospodářkou spolku Ulita Černilov, který organizuje volnočasové aktivity v obci. Jako dobrovolnice věnuje každoročně nezištně mnoho hodin práce místním společenským, sportovním a kulturním akcím.

Jana Horáková a Romana Joudalová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co pro Janu Horákovou osobně tohle ocenění znamená? I to se dozvíte v rozhovoru s moderátorkou Romanou Joudalovou.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.