Kdo má med v almaře, ten neshání lékaře. Přírodní léčivo pod drobnohledem zkušeného farmakologa

7. září 2023

Medová radioporadna. O tomto úžasném včelím produktu si ale budeme dnes povídat trošku jinak. Rozebereme ho totiž farmakologicky. Co to med je, jak vzniká a co obsahuje? Jak pomáhá při nemocech a také v kosmetickém průmyslu?

Doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové hostem naší radioporadny na téma:- med jako sladidlo i přírodní léčivo.

Miloslav Hronek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D.

Rodák z Pardubic. Fyziolog, práce z fyziologie výživy. Zástupce vedoucího Katedry biologických a lékařských věd Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

Patří med k největším darům přírody?
Já si myslím, že patří. Med má svoje specifika. Staré pravidlo praví, že ten, kdo má med v almaře, ten neshání lékaře. Recept je tedy jen jeden, denně chleba s medem.

Čtěte také

Tím chci uvést to, že med je dobrá potravina a může být velmi schopnou náhradou za cukr, z hlediska jeho obsahu.

Ale má také své léčebné účinky a může napomoci v prevenci některých onemocnění, které nás dnes trápí. Můžeme se dostat až k Alzheimerově chorobě a podobně. Protože protizánětlivé látky, které med obsahuje, jsou v tomto směru zajímavé. Tedy opravdu je to velký dar přírody nám, lidem.

A když se podíváme na středověkého perského filosofa Avicennu nebo Hippokrata, nejslavnějšího lékaře starověku, tak ti ve svých dílech med zmiňují. Tenkrát byl hojně používaný, takže med je něco, před čím se stále více a více, s množstvím dalších nových studií, klaníme.

Jedna dělnice za svůj život vytvoří asi půl kávové lžičky medu. Tedy když si dáváme lžičku medu do čaje, tak to je život dvou včel.
Doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové

Co to tedy med vlastně je a jak vzniká?
Med je včelí produkt. Dělnice snášejí nektar z květů nebo z medovice a přidávají k té sladině obsah faryngeální žlázek, který štěpí cukry, které tam jsou. Vzniká tam glukóza a fruktóza, které jsou potom i lépe stravitelné. A včelky do medu přidávají ještě i další látky, které dál zvyšují jeho hodnotu.

Čtěte také

Taková jedna dělnice včelička za svůj život, kdy žije něco kolem 40 dnů, vytvoří zhruba polovinu kávové lžičky medu. Takže když si dáváme lžičku medu do čaje, tak to je vlastně život dvou včeliček.

Náš organismus dokáže zpracovat všechny látky, které med obsahuje?
Je třeba říci, že med je tu s námi velmi dlouhou dobu. Když si vezmeme nálezy i z hlediska archeologie, tak se dostáváme 8 až 15 tisíc let zpátky do minulosti. V Pavoučí jeskyni nedaleko španělské Valencie jsou nákresy sběru divokého medu v přírodě.

To znamená, že jsme geneticky velmi dobře uzpůsobeni, abych med strávili. A nejen, že nám to přináší cukry, ale i řadu dalších benefitů. A když se podíváme na to z hlediska historie, tak slovo med nacházíme v angličtině jako Honeymoon, jako Líbánkový měsíc.

Miloslav Hronek a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A to vzniklo tak, že ve starém Římě matka novomanžele připravovala na svatební noc a vždy k tomu patřil džbánek medu. Aby si vysílení po té noci mohli dodat potřebnou energii.

Celou medovou radioporadnu s Doc. PharmDr. Miloslavem Hronkem, Ph.D. z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související