Med, to je životabudič a lék i pro zdravého. Slavíme 150 let od vzniku včelařských spolků v Čechách

28. říjen 2022

Medové povídání. Našimi hosty jsou totiž včelaři Ivana Šabaková a Ing. Radim Kupka, předseda královéhradeckého spolku včelařů. Ještě než se dostaneme přímo ke včelaření, tak připomeneme i historii, protože letos slavíme 150 let od vzniku včelařských spolků v České republice.

Jak to tedy všechno začalo?
Těch 150 let, to je krátké období, kdy se včelaři začali organizovat do spolků, ale naše historie je daleko a daleko starší. Včelařská tradice na území Čech a Moravy sahá až k císaři Karlu IV. Ten už v roce 1350 diplomem norimberským upravil práva včelařů v Království českém. A za Marie Terezie byly potom například vydány patenty na ochranu včel. Významným včelařem byla také třeba katolický kněz a zakladatel genetiky Řehoř Jan Mendel. Letos jsme oslavili 200 let výročí jeho narození. A právě v té době také Franz von Hruschka vynalezl medomet.

Čtěte také

A máme také svou včelařskou školu, která byla v roce 1951 otevřena v Nasavrkách. Tato učňovská škola dodnes vychovává odborníky v oboru včelařství. Včelaři mají od roku 1922 i Výzkumný ústav včelařský, který se zabývá plemenářským výzkumem a vývojem léčiv pro včely.

Co se týče zmíněných 150 let, tak Včelařský spolek pro Čechy vznikl na ustavující valné hromadě 20. března 1872 v Praze. Byly na něm schváleny stanovy, přítomní rozhodli, že spolek bude zemský, měl 600 členů a předsedou se stal Jan hrabě Harrach, velkostatkář.

Po válce v roce 1947 byla založena Jednota včelařů v Praze, v té době měla 88 900 členů a 1023 spolků. V současnosti má Český svaz včelařů přes 57 000 členů v asi v tisících organizací.

Čtěte také

Slíbila jsem i dotazy od posluchačů. Co si počít, když někdo miluje med, ale má cukrovku a je diabetik. Jde to nějakým způsobem vyladit?
Rozhodně vždy ve spolupráci s lékařem. Domluvit se se svým lékařem, když má někdo cukrovku. Ale máme takovou zkušenost, že jeden náš odběratel medu má letitou cukrovku a on to praktikuje tak, že si vezme večer kostku tvarohu a namíchá si do ní lžíci medu. Vše rozmíchá a sní to.

Údajně se ten med uvolňuje pomalu a hladinu cukru mu udržuje v normálu. Ale doporučuji opravdu se vždy na tom případně domluvit po poradě s odborným lékařem.

Na posílení imunity je údajně dobré brát lžičku propolisu. Jak ho správně užívat?

Čtěte také

Včelaři si většinou propolis v určitém poměru zalijí nějakým koncentrovanějším alkoholem. Nechají to zhruba 10 dní s protřepáváním v temnu, pak si to scedí a mají tzv. propolisovou tinkturu. A několik kapek si člověk může vzít na nějaký svůj neduh nebo problém.

Ovšem rozhodně lžičku propolisové tinktury polykat bych nikomu nedoporučovala. Také bych doporučila, aby si každý udělal nejdříve zkoušku, že si na zápěstí nebo předloktí dát trošičku propolisové tinktury. Pokud se nic nestane, potom je vše v pořádku. Pokud by se ale na kůži vytvořil flek nebo prostě to místo pálilo, tak není vhodné, aby tento člověk propolisovou léčbu podstupoval.

Pro upřesnění, mnozí možná ani neví, co to propolis vlastně je.
Propolis, to je něco jako pryskyřice. Je to zpravidla obal pupenů na topolech či kaštanech, který včelky okusují a nosí do úlu. Z toho pak pomocí svých enzymatických žláz vytvářejí zvláštní žlutohnědou krásně vonící hmotu, kterou potahají vnitřek úlů. Dezinfikují si tak celý prostor úlu a tak se chrání před infekcemi.

Celou medovou radioporadnu s Ivanou Šabakovou a Ing. Radimem Kupkou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související